Леко Колашинац: Империја је понижена у Авганистану

Ко данас верује у снагу и величину западног Хегемона? Скоро да гледамо директан пренос великог драмског расплета који осмисли Историја

Талибански борци славе испред кабулског аеродрома Хамид Карзаи након потпуног повлачења америчких снага (Фото: Мартин Јам)

Какво задовољство нам ових дана приредише Талибани! Уживање је било посматрати срамоту коју доживеше Сједињене Америчке Државе. Након 20 година рата и потрошених билиона долара побегли су пред паштунским чобанима наоружаним калашњиковима, базукама и јапанским пикаповима.

Чобани?! Данас је то у уличном сленгу погрдан назив за примитивног и некултурног човека. Али чобанин је био и Давид када је као младић победио горостаса Голијата, а касније постао и цар Израела. И то, победио га је каменом и праћком. Какво је то понижење било за Филистејце! А за САД можемо да тврдимо да их нико није понизио као што су то авганистански чобани који себе зову студентима. Ово није њихов највећи пораз до сада – највећи пораз им је то што је Кина постала економска сила бр. 1, али свакако веће понижење нису доживели.

Талибански борац за управљачем летелице Авганистанског ратног ваздухопловства, Кабул, 31. 8. 2021. (Фото: Вакил Кошар/АФП)

Ово подсећа на понижење које је доживео СССР 1987. године када је један други младић, по имену Матијас Руст, са непуних 19 година својом цесном ушао у ваздушни простор СССР-а, непримећен прелетео границу, долетео до Москве и слетео на Црвени трг. Ко је после тога могао да верује у снагу совјетске армије и државе? Какво понижење за Совјете! Само три године касније су се распали и империја и идеологија.

Матијас Руст са Цесном на Црвеном тргу у Москви (Фото: The Aviation Geek Club)

Када ће се распасти ова Империја са својом либерал-глобалистичком идеологијом, тешко је пророковати али крај јој је близу. Толико је видљив да скоро да се може ухватити рукама. Тек ћемо уживати у томе.

Погледајмо наслове у новинама. Чак и њихови медији, а скоро сви утицајнији су њихови, пишу о крају западне хегемоније, о пропасти америчке империје и умирању либерализма. Мада се о томе писало и пре авганистанске срамоте, никада то није било очигледније. Ко данас верује у снагу и величину западног Хегемона? А у њену будућу доминацију и непобедивост?

Пре 100 и мало више година Освалд Шпенглер најави Пропаст Запада у истоименом делу. Он је као филозоф историје само констатовао да је Западна цивилизација ушла у свој последњи стадијум развоја и да јој предстоји крај, какав су доживеле и све велике цивилизације пре. То је неминован процес и ту се ништа не може урадити. И после Шпенглера озбиљни истраживачи су писали на сличну тему. Чак је било и идентичних наслова. Смрт Запада је књига из 2001. године којом Патрик Бјукенен говори о становништву Запада које изумире и које бива замењено народима досељеним из других култура. Културна револуција 60-тих година и напуштање хришћанске вере довели су до драстичног смањења наталитета. Досељеници нису такви. Они су религиозни, традиционални и рађају се па ће, статистика на то указује, постати и бројнији од домаћег становништва. Самоубиство Запада пише Џемс Бернам, Самоубиство Француске – Ерик Земур, Самоубиство западне културе – Томас Флеминг… и многи други аутори са Запада.

Укрцавање америчких војника, 30. 8. 2021. (Фото: Амар Куреши/АФП)

Сад се то дешава пред нашим очима. Скоро да гледамо директан пренос великог драмског расплета који осмисли Историја.

Али да се вратимо Талибанима. Свету су показали да се исплати борити за отаџбину, за свој поглед на свет, своју културу, породицу, без обзира колико је противник велик, моћан и богат. Само треба бити истрајан и стрпљив. Давид може да победи Голијата кад хоће!

Велико охрабрење за све који трпе зулуме било војне било идеолошке од стране Запада. А поготово за све који покушавају да се супротставе.

Прочитајте јошCategories: Светске ствари

Tags: , , , ,

3 replies

 1. Jos drze finansijske poluge u svojim rukama.
  Kraj ce biti kad dolar prestane da bude rezervna svetska valuta, a do toga cemo jos malo da sacekamo.

  11
  1
 2. Велесила се панично повлачи пред чобанима и оставља им све што има. Ко верује у ту бајку нека верује да ће крвави догађаји који ће уследити по бившим совјетским републикама које се граниче са Авганистаном бити унутрашња ствар тих држава.

  8
  4
 3. @Креће отплата, komentar nije bez logike, ali da ipak sacekamo da to pokaze i vreme

  7
  3

Оставите коментар