Политика: Збогом, Авганистану, мисија није испуњена

Бајден игнорисао упозорења саветника да би повлачење војника могло да оживи терористичке претње због којих су током последњих 20 година стотине хиљада војника послате у рат против Ал каиде

Само у прва три месеца ове године рањено је и убијено око 1.800 цивила (Фото: Бета-АП)

Да ли се Бајден у покушају да заврши најдужи амерички рат, не желећи да га остави у наслеђе и петом председнику, упустио у безбедносно ризичан сценарио?

Померање Трамповог рока за повратак америчких, али и војника чланица НАТО-а, из Авганистана за четири месеца – на 11. септембар, могао би, по оцени појединих експерата, да значи цепање „полисе осигурања”, која је штитила САД од нових терористичких напада.

Иако је амерички председник поручио да је време да се америчке трупе врате кући, јер су САД испуниле циљ да Авганистан више не служи као база за нападе на Америку, експерти за тероризам и спољну политику упозоравају да повлачење 3.500 америчких и 7.000 војника НАТО-а без склопљеног мировног споразума може само распламсати грађански рат у Авганистану и ојачати Ал Каиду.

Талибани већ прете да ће загорчати живот не само влади у Кабулу, већ и Американцима због кршења договора. Командант талибанске групе из провинције Хелманд Мула Салих Кан за „Дејли бист” поручује да ће због померања рока за четири месеца повлачење 3.500 војника претворити у ноћну мору за САД.

Преговарачи талибана позивају Вашингтон да се придржава договора постигнутог у Дохи у фебруару прошле године, или неће више учествовати на преговорима са званичним властима у Авганистану.

„Апач” у акцији спасавања повређеног америчког војника у провинцији Вардак 2009. (Фото: Бета-АП)

„Ако се прекрши споразум и стране снаге не успеју да изађу до наведеног датума, 1. маја, проблеми ће се сигурно усложити и они који нису испоштовали споразум сносиће одговорност”, поручио је портпарол талибана Забихулах Муџахид преко „Твитера”.

И Москва је критиковала ову одлуку Беле куће. Руско Министарство спољних послова сматра да ће кршењем споразума с талибанима само подстаћи насиље.

Пре него што је и званично саопштио нови план за повлачење Бајден је разговарао с авганистанским председником Ашрафом Ганијем. Како је саопштила Бела кућа, два председника су изразила преданост снажном билатералном партнерству након одласка америчких војника.

Али неименовани званичник авганистанске владе рекао је да је амерички план за повлачење „неодговоран”.

„То је најнеодговорнија, себична ствар коју су САД могле да учине својим авганистанским партнерима”, рекао је званичник немачкој агенцији ДПА и додао: „Можда ово значи крај рата за Вашингтон, али ће авганистански партнери платити цену.”

И прогресивне демократе, сенатори Берни Сандерс и Елизабет Ворен, мада славе Бајденову најаву да оконча двадесетогодишњи рат, изражавају забринутост шта ће повлачење војника значити за владу у Кабулу, али и америчку националну безбедност.

У дану кад је амерички председник објавио крајњи датум повлачења Уједињене нације су изашле с извештајем који показује застрашујући пораст насиља у Авганистану. Само у прва три месеца ове године рањено је и убијено око 1.800 цивила. УН су саопштиле да су 43,5 одсто жртава проузроковали талибански милитанти.

Џозеф Бајден на гробљу „Арлингтон” одаје пошту војницима погинулим у Ираку и Авганистану (Фото: Бета-АП)

„Њујорк тајмс” пише да је Бајден игнорисао упозорења саветника да би повлачење војника могло да подстакне поновно оживљавање истих терористичких претњи због којих су током последњих 20 година стотине хиљада војника послате у рат.

Нови директор ЦИА Вилијам Бернс у Сенату је потврдио како још постоји знатан ризик од терористичких група по безбедност САД и њених савезника.

„Мислим да морамо бити јасни, гледајући на потенцијални изазов тероризма, да су и Ал каида и ИСИС у Авганистану и да намеравају да поврате способност напада на америчке циљеве, било да је то у региону, на западу или, на крају, у САД”, рекао је Бернс у среду на Обавештајном одбору Сената.

Макс Абрамс, професор Североисточног универзитета у Бостону и стручњак за тероризам, упозорава да ће, ако се после 1. маја догоди неки напад на америчке војнике, сва одговорност пасти на Бајдена.

„Могли смо тихо да се спакујемо и одемо у складу са споразумом из Дохе. Замислите сценарио како се Америка 11. септембра повлачи из Авганистана под паљбом Талибана. То би била срамота која је могла да се избегне”, каже Абрамс за портал „Дејли вајер”.

Ник Рејнолд из Краљевског института за одбрамбене и безбедносне студије у Лондону за „Гардијан” објашњава ситуацију у којој се налазе САД и њихови савезници:

„Сада није право време за повлачење војника из Авганистана. Међутим, никада није било добро време, нити ће икада бити. НАТО никад није успео да створи простор који би омогућио добре услове за одлазак.”

Изгледа да после 20 година САД и њихових 36 војних савезника могу да поруче: „Збогом, Авганистану, мисија није испуњена.”

Миленко Пешић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 17. 4. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар