Србији од ММФ-а 759,3 милиона евра за борбу против короне

Највећом расподелом монетарних резерви у историји Бретон Вудса чланицама Г7 припало 198 милијарди валуте фонда, а најсиромашнијим државама усмерена 21 милијарда

Кристалина Георгијева, директорка ММФ-а (Извор: НСПМ)

Северној Македонији 133 милиона „специјалних права вучења” (СДР) или валуте ММФ-а (око 161 милион евра). Босни и Херцеговини 254,2 милиона СДР, Србији 627,6 милиона СДР (око 759,3 милиона евра). Чланицама Г7 (САД, Велика Британија, Немачка, Француска, Јапан, Италија) збирно 198 милијарди СДР, Кини 29,2 милијарде валуте ММФ-а, а Русији 12,317 СДР. То је делимични пресек расподеле 456,4 милијарде „специјалних права вучења” (око 650 милијарди долара), које је Међународни монетарни фонд почетком седмице ставио, без икаквих успутних услова, на располагање саставу од 190 чланица највећег глобалног институционалног зајмодавца, и то с врло специфичном наменом.

„Ова алокација значајна је финансијска инјекција за свет и ако се мудро искористи јединствена је прилика за борбу против (корона) кризе без преседана”, оценила је Кристалина Георгијева, извршни директор ММФ-а, у саопштењу поводом највеће расподеле монетарних резерви институције Бретон Вудс у њеној историји.

Земље чланице ММФ-а добијају овог пута новац за борбу против економских последица пандемије, сходно својим постојећим квотама учешћа у фонду. Према том финансијском мозаику ММФ-а, око 275 милијарди долара припало је земљама у привредном успону и земљама у развоју, док је за најсиромашније остала око 21 милијарда долара.

Политика: Најбогатији профитирали од короне

Шта сада да раде државе примаоци с новоодштампаним средствима ММФ-а (хартијама од вредности установљеним 1969. године, размењивим за доларе, евре, јене, фунте и јуане)?

Чланице ММФ-а могу да употребе додељене своте СДР-а за јачање својих девизних резерви (тј. да их оставе да „леже” у националним трезорима), или да их употребе за подршку домаћим економијама и јачању борбе против короне. „Квака 22” овде је да, ако пожеле да потроше најновији улог ММФ-а за борбу против короне, државе морају пристигли СДР да конвертују у неку од пет базних валута. Односно – да међу чланицама ММФ-а нађу партнера који би био спреман за размену.

Према уверењу Кристалине Георгијеве, нови фискални простор не би требало користити за одлагање неопходних привредних реформи или за реструктуирање дугова. У међувремену, дуг најсиромашнијег дела света порастао је лане, током короне, за 9,5 одсто – на 744 милијарде долара, наводи лондонски „Фајненшел тајмс”.

Извршна директорка ММФ-а најавила је у понедељак да ће се фонд здушно ангажовати како би бољестојећи део света убедио да део својих СДР сада, без драконских услова, усмери ка онима који су због короне постали још сиромашнији.

УН: Пандемија гурнула додатних сто милиона радника у сиромаштво

Било како било, ММФ је обећао да ће настојати да добије подршку богатијих за свој Труст за смањење сиромаштва, најављених за отпорност и одрживост и нову рунду повољних кредита мултилатералних банака. Колико ће богати имати слуха за потребе сиромашних у тренутку асиметричног глобалног привредног опоравка, остаје да се види.

У међувремену, предлог да и ММФ финансијски издашније допринесе рвању с глобалном пандемијом лансиран је прошле године, али су САД предвођене Доналдом Трампом тада одбиле ову иницијативу. Америка је, иначе, највећи кумулативни деоничар ММФ-а, с највећим процентом гласова (16,74 одсто), и тиме и приликом за унилатерални вето при одлучивању Бретон Вудса. Сменом у Белој кући и доласком Џозефа Бајдена на чело САД, иницијатива да ММФ осетније допринесе подстицају опоравка чланица од короне пролетос је добила нови ветар у леђа. ММФ је лане усмерио 117 милијарди долара у нове финансијске аранжмане са 85 држава, уприличио услове за растерећење дугова 29 убогих чланица и осмислио саветодавне програме за 175 земаља, наводе из фонда.

Тања Вујић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 25. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. А после се наивно питамо кад ће престати корона лудило? Докле год буде короне биће и пара, значи никада неће проћи.

Оставите коментар