УН: Пандемија гурнула додатних сто милиона радника у сиромаштво

До краја 2021. године свет ће и даље имати 75 милиона радних места мање него да се није догодила пандемија

Раднице у Боливији (Фото: Ројтерс)

Пандемија корона вируса, која траје већ 17 месеци, гурнула је додатно више од 100 милиона радника у сиромаштво, саопштиле су УН.

Криза још није окончана, с тим што се запосленост до 2023. неће вратити на ниво пре пандемије, упозорила је у годишњем извештају Међународна организација рада.

До краја 2021. године свет ће и даље имати 75 милиона радних места мање него да се није догодила пандемија, која је почела у Кини.

Па чак и крајем 2022. године, ситуација неће бити боља пошто се процењује да ће бити 23 милиона радних места мање него да није било здравствене кризе која је већ однела више од 3,5 милиона живота.

Према извештају, очекује се да ће око 205 милиона људи бити незапослено 2022. године, што је знатно више него 2019, када их је било 187 милиона.

Мање радних места и мање радних сати се аутоматски претварају у веће сиромаштво.

У односу на 2019. годину, 108 милиона радника спада у сиромашну или веома сиромашну категорију, што значи да домаћинства која зависе од њих морају да живе са мање од 3,2 долара дневно.

Пандемија избрисала пет година напретка

За две милијарде људи који раде у неформалном сектору, последице пандемије су биле катастрофалне, као и за жене које су масовно напустиле тржиште рада, укључујући и богате земље, да би се бринуле о деци због преласка на онлајн наставу.

Отуд и бојазан Међународне организације рада од „поновне традиционализације“ полова.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 2. 6. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар