Мирослав Здравковић: Русија америчка колонија?

Код руског извоза прва четири производа су деривати нафте и паладијум и они заједно учествују са тачно 67% у размени Русије у САД

Фото: Руслан Шамуков

„Чега се паметан стиди, будала се поноси“ често ми је говорила мајка и ја се од ове изјаве нисам у животу много удаљио. Ајд` што нисам ја, већ је то опште место у Србији, а нажалост и у Русији.

Текст са Спутњика (линк) ме је мотивисао да проверим званичне податке о робној размени ове две велике силе. САД су нам учиниле много зла у претходних 30 година а Русија је од Букурешког мира 1812 (линк) била гарант српске аутономије, постојања и егзистенције, све док Обреновићи нису окренули ћурак опчињени Вијеном. Не би Срби могли да се насељавају и множе на подручју устаничке Србије, све до Српско-турског рата 1876, да Русија није пажљиво мотрила на Турке и штитила малену кнежевину.

Када је неко (држава, политичари, медији, аналитичари…) неспособан да реши сопствене проблеме онда се служи рационализацијама и релативизацијама. На пример, када видим како су прошле, и даље пролазе, Венецуела, Сирија и Либија утешим се да ми баш и нисмо толико много згажени и уништени.

У Србији се пропагандно користе извозни успеси како би се рационализовали политички порази. Извоз гаћа из Србије не може да надомести понижење Тачијевог седења између Меркелове и Путина на обележавању стогодишњице од краја Првог светског рата. Ни грудњака, четки и метли, било чега. Никакве економске перспективе изражене кроз плате од 900 или 1.500 евра не могу да надокнаде крајње уништење српског народа потпуним признањем независности Косова и Метохије.

Толико о Србији (а колико би још могло?).

Руски извозни „успеси“ овде служе као мелем на нашу рану општег понижења и аутодеструкције.

У две табеле на дну приложени су подаци о робној размени САД и Русије у периоду јануар-мај 2020. и 2021. и индекси у односу на 2020.

САД су повећале извоз у Русију са 1,9 на 2,7 милијарди долара, за 42,8%, а увоз из ње са 7,9 на 11,9 милијарди долара, те су повећале дефицит са 6 на 9,2 милијарде долара. Русија је 4,2 пута више извозила у САД у првих пет месеци 2020. и то је повећала на однос 4,4:1, и неко би помислио да је Русија трговинска и економска сила у односу на САД, или тако протумачио.

И без загледања у детаљне податке из приложених табела, чак и када би се размена одвијала сличним индустријским производима, и даље би остајала питања попут колики је удео додате вредности у укупној вредности извоза и да ли баш сав новац од оволиког извоза у САД у потпуности заврши у Русији?

Фото: Сергеј Пјатаков/Спутњик

САД су у Русију највише извозиле свемирску опрему, делове за тракторе, дампере, аутомобиле, лекове, моторе за аутомобиле и низ „осетљивих“ индустријских производа и технологија и тек отпад од алуминијума на десетом месту наговештава и постојање природних ресурса у америчкој понуди. Ваља истаћи да САД и Русија спадају у највеће светске извознике житарица и других пољопривредних производа а у времену демографске експлозије овај вишак хране може им постати јаче оружје од нуклеарних арсенала које поседују.

Код извоза Русије у САД долазимо до тужне слике о продаји природних ресурса у које баш и није укључено много памети и технологија. Прва четири производа заузимају деривати нафте и паладијум и они заједно учествују са тачно 67% у укупном извозу Русије у САД. Извоз првог производа (лаких уља) био је већи од целокупне вредности увоза из САД за 57,6% у 2020. и за 58,3% у 2021.

Крабе су на петом месту пре родијума, гвожђа, уранијума, урее, потасијум хлорида као ђубрива, алуминијумских легура и дијаманата.

Кертриџи за пушке и пиштоље су индустријски производ којим Руси озбиљно конкуришу Србима на тржишту САД, али, да ли и ови производи заслужују неко битно вредновање?

Руси извозе у САД и делове хеликоптера, нове пнеуматске гуме и било би лепо да у својој извозној понуди имају што више оваквих производа.

Табела: Мирослав Здравковић/кликните за увећање

Што ви се рекло, благо Русима… И тешко нама.

Опрема: Стање ствари

(Макроекономија, 30. 7. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

11 replies

 1. …Ince niko nista ne sme da „rekne“ protiv „cara“… Svemudri samo slavi pobedu za pobedom. Iole pametnom coveku ovo je poodavno postalo jasno.

  13
  14
 2. То сви видимо. Јадна Русија азарска прћија.Турској извозе сунцокрет па увозе сунцокретово уље, туга. Народ генијалан, најинтелигентнији од свих народа, земља пак најбогатија без премца под капом небеском – а ето живе како живе у сиротињи извозећи сировине. Скоро разговарам да неким дечком, рођен у Русији али се преселио у Србију у земљу својих родитеља, питам га где је боље где су веће плате у државној служби?Каже без двојбе – у Србији, барем за трећину.

  22
  14
 3. Тресла се гора, родио се миш. Русија је 2019. извезла робе у вредности од 407 милијарди УСД, а увезла 238 милијарди УСД (извор ОЕЦ). Америка је Русији безначајан трговински партнер, па је изводити неке велике и дубоке закључке на основу тога бесмислено. Г. Здравковић понекад од дрвећа не види шуму.

  20
  7
 4. Прилично бесмислен текст: да, којим случајем, САД имају оно што Русија има, a они немају, онда би САД продавле Русији оно што Русија продаје њима. Уосталом, зашто Русија не би извозила САД, толиком тржишту, нафту и све оно чега имају на претек, а без чега ови не могу: како рече мудар човек: да би у САД сваки члан породице имао, и возио, сопствени аутомобил, и то по ниској цени за галон, неко, у свету, мора бити бомбардован: да ли би куповали, када се дубоко замисли човек, нафту од Руса да могу, војно, покорити је. Наравно да не би, већ би се прогласили господаром свог црног злата, па би и Србији продавали сирову, или прерађену нафту: Србија би, тада, директно, од сопственог крволока, пазаривала. И све ово након најсвежијег сценарија у, нафтом богатој, Венецуели: да се забораве остали, толики, ратови и инвазије на нафтом богате државе. Коначно, снадбевају и остале, вековне, миленарне, српске непријатеље гасом и ко зна чиме све не. Русија, и Руси, сигурно, воле и поштују Србију, и Србе, али, изнад свега, имају свој стратешки, економски, интерес који штите и гледају са огромном пажњом.

  Ово подсећа на једно вредно запажање поводом, оне, мале, Швеђанке, Грете, која своју срџбу просипа на толико уређени Запада, коме у свету премца нема, а да суштински њен наступ је толико ступидан и маши суштину: два највећа загађивача на свету – Кина на првом месту, затим Индија – остају мимо њених домета критике, а и да их узме у обзир добила би толики осмех у лице око 3 милијарде људи.

  18
  11
 5. @ Katarina
  Očito da se ne razumete mnogo u ekonomiju. Izvoz sirovina i poluproizvoda uvek je pripadao „zemljama u razvoju“. Izvoz visoko-preradjenih produkata i tehnologija su izraz razvijenosti jedne zemlje te izvoz ide u suprotnom pravcu tj. iz razvijenih u nerazvijene. Činjenica je da Rusija (koliko ja znam) nema ni jedan visokokvalitetni proizvod široke potrošnje nigde u svetu, pa čak ni u Srbiji. Pogledajmo samo gde se proizvode naši frižideri, mobilni telefoni, auta, televizori itd. Sa Srbijom je situacija još gora tj. katastrofalna je kad je ekonomija i ekonomska budućnost zemlje u pitanju. Ne zaboravimo da je ekonomija jedne zemlje ogledalo sveukupnog civilizacijskog stanja jednog naroda te da se mentalitet i ostali socijalno-kulturološki aspekti tog istog naroda izražavaju u svim oblastima života ali najviše i najočitije u samoj ekonomiji.

  17
  10
 6. @E.Lirsch
  „car“ je rasprodao zemlju, vazduh i vodu i to sve strancima jer on zna da njegova licna vlast ovisi o njima a ne o volji Srpskog naroda koji je potpuno bezvoljan. Mi cemo ga podrzavat jos neko vreme, upravo onoliko koliko mu je potrebno da zavrsi sve naloge. A onda cemo morati da se vracamo odakle smo dosli, tj. ponovo na stabla jer nista drugo necemo imati.

  15
  9
 7. „car“ izvozi BALVANE u Kinu da bi kasnije od istog drveta uvozio gotove proizvode? Pametnom dosta. Ocerao je jednu garnituru oligarha a doveo drugu koja za najkasnije godinu pocinje da aktivno ra di protiv RF. Ko to ne vidi njemu nema pomoci. I verovatno ce i dalje da slavi pobede zajedno sa „carem“

  9
  9
 8. Према официјалним подацима, нафта и гас сачињавају само 15 одсто БДПа Русије, а бар неки аналитичари сматрају да је у реалности њихов удео још мањи.
  Русија, осим што је највежи извозник житарица у свету, је други највећи извозник оружја, и произвођач свемирских ракета, гасних турбина, нуклеарних постројења, највећих танкера на свету, вештачких кристала сафира, авионске технологије, аутомобила, хеликоптера, пољопривредних машина, возова, телефона, квалитетне беле технике, вештачких плућа (лане их донирала САД), суперкомпјутера, сателита, … одличног сладоледа.

  САД без Русије не могу у космос. Чувени Епл у Русији нема проћу због домаће конкуренције.

  Русија одржава баланс између интереса олигархије и средње класе, и ради на подизању животног стандарда. САД своју средњу класу уништава.

  Шта ће се десити када економска криза удари свом снагом?

  Русија је практично једина земља на свету која је близу постизања економске самодовољности.

  Жао ми је што говорим располажући непотпуним подацима, као обичан успутни читалац.
  Неки корисни извори : Bryan MacDonald, Andrei Martyanov

  26
  3
 9. Корекција самог себе: написао сам највећи танкери мислећи на ледоломце, нове класе изванредног квалитета.

  18
 10. За „Barry“: Oчито је да се Ви разумете још мање, у економију, тиме што сте написали: „Činjenica je da Rusija (koliko ja znam) nema ni jedan visokokvalitetni proizvod široke potrošnje nigde u svetu, pa čak ni u Srbiji“. Норвешки бум, и шведски, заснива се на, у првом случају, нафти, у другом, челику. Иначе, то су биле државе великог сиромаштва које је на величанставен начин описано у филму Јана Троела.

  9
  6

Оставите коментар