Атинска берза постала сувласник Београдске берзе

Директор Београдске берзе Синиша Крнета очекује да ће им ово стратешко и технолошко партнерство помоћи у унапређењу тржишне инфраструктуре тржишта

Фото: Wikimedia

Атинска берза добила је сагласност Комисије за хартије од вредности Републике Србије за стицање 10,24 одсто укупног броја акција Београдске берзе.

„Истовремено, Београдска берза је донела одлуку о унапређењу своје трговачке платформе и миграцији трговачких активности на трговачку платформу Атинске берзе, унапређујући на тај начин ликвидност и распон услуга заједничке трговачке платформе“, пише у саопштењу Београдске берзе.

Како се наводи, у наредној фази, Београдска и Атинска берзе ће блиско сарађивати са Министарством финансија Србије у правцу даљег стратегијског развоја српског тржишта капитала, кроз увођење нових производа и услуга који ће обезбеђивати подршку протоку капитала од инвеститора, домаћих и међународних, ка издаваоцима листираним на Београдској берзи.

У саопштењу се наводи да се ова сарадња базира на два принципа: заједничком убеђењу да би респективна тржишта требало да имају кључну улогу у обезбеђивању одрживог економског раста локалних економија, и заједничкој визији да само удруженим снагама регионална тржишта могу ефикасно решавати растуће проблеме и боље сервисирати потребе издавалаца који долазе из ЕУ и из међународног окружења.

„Сви учесници на тржишту ће имати могућност остваривања користи од проширивања и продубљивања оба тржишта капитала и унакрсног трговања“, пише у саопштењу.

РСЗ: Индустријска производња забележила међугодишњи раст од 9,1 одсто

Директор Атинске берзе Сократес Лазаридис поручио је да BELEX заједно са Кипарском берзом и Атинском берзом на заједничкој трговачкој платформи, представља нови корак ка дугорочном циљу одрживог пословања путем унапређења заједничке ликвидности и ширења наше регионалне мреже.

„ATHEX као организатор тржишта и  јавно друштво располаже неопходним искуством како би пружио подршку Београдској берзи у напорима да развије своје тржиште капитала кроз ово стратешко партнерство“, рекао је Лазаридис.

Директор Београдске берзе Синиша Крнета очекује да ће им ово стратешко и технолошко партнерство помоћи у унапређењу тржишне инфраструктуре тржишта, отклањању инвестиционих уских грла, убрзању формирања капитала и генерисању бројних нових инвестиционих прилика.

Опрема: Стање ствари

(Нова економија, 6. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар