Нешенал интерест: Пет доказа да се америчка хегемонија примакла крају

Сједињене Државе нису успеле да спрече Кину да повећава своју моћ, да учврсти своју доминацију у Источнокинеском и Јужнокинеском мору и да прошири свој утицај преко Економске иницијативе „Појас и пут“

Фото: fakti.org

Амерички лист The National Interest оценио је да постоји пет знакова да је хегемонији САД на планети дошао крај.

Прво је указао да су у ери биполарног система међународних односа постојале две велике силе које су се међусобно надметале – СССР и САД. А да су – након распада Совјетског Савеза и блока социјалистичких земаља – многи Американци поверовали да су Сједињене Државе постале једина доминантна сила на Земљи.

The National Interest процењује да су „изазови с почетка 21. века довели у сумњу такво стање ствари“. И побраја пет разлога који наводе на закључак да је дошао крај хегемонији Вашингтона:

  1. Америка није успела да победи у великим и дуготрајним војним операцијама у Авганистану и Ираку.
  2. Сједињене Државе су лоше реаговале на држање Русије у Грузији 2008. и 2014. у Украјини.
  3. Вашингтон је Москви, Техерану и Анкари препустио иницијативу у решавању сукоба на Блиском истоку – у Сирији и Јемену, као и на северу Африке – у Либији.
  4. Сједињене Државе нису успеле да спрече Кину да повећава своју моћ, да учврсти своју доминацију у Источнокинеском и Јужнокинеском мору и да прошири свој утицај преко Економске иницијативе „Појас и пут“.
  5. Америка је безуспешно покушавала да се приближи својим противницима (Доналд Трамп је желео да то уради са Северном Корејом, чак и са Ираном). А није успела ни да одврати своје савезнике од сарадње са америчким ривалима.

The National Interest сматра да су повлачење америчке војске из Авганистана и планирано повлачење из Ирака крајем 2021. године „најновији знаци да се униполарни свет предвођен Сједињеним Државама (ако је икада постојао) ближи крају.

Лист наводи да међу експертима нема консензуса о томе какав ће светски поредак бити у будућности. Јер, неки верују да Кина може постати следећа доминантна сила, а други су уверени да ће свет поново постати биполаран – са центрима у Пекингу и Вашингтону.

Међутим, трећи процењују да ће Русија можда постати трећа сила способна да балансира између НР Кине и Сједињених Држава.

Опрема: Стање ствари

(Факти/Искра, 8. 8. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар