Бијељина: Откривена биста генералу Дражи Михаиловићу

Бисте генералу Михаиловићу откривене су широм слободног свијета, а однедавно и у његовој земљи, прије 70 година у Чикагу, а данас и у Бијељини, поручио академик Матија Бећковић

Фото: Славија.ба

У Бијељини је откривена и освештана спомен-биста генералу Драгољубу Михаиловићу на тргу који носи његово име и одата почаст овом начелнику Штаба Врховне команде Југословенске војске у отаџбини и министру војске, морнарице и ваздухопловства Краљевине Југославије у Другом свјетском рату.

Спомен-бисту је свечано открио генералов унук Војислав Михаиловић.

Уз име и годину рођења и смрти генерала Михаиловића /1893-1946/, на спомен-обиљежју је исписано „министар војни, вођа покрета отпора, без гроба“.

Академик Матија Бећковић, члан Крунског савјета и изасланик престолонасљедника Александра Другог Карађорђевића, рекао је у бесједи да је генерал Михаиловић вођа првог покрета отпора у Европи, легендарни херој и трагични јунак, најодликованији и најобразованији српски официр који је служио три краља, са двојицом је водио побједничке Балканске ратове и прешао библијску Албанску голготу, али и први вођа покрета отпора у историји који је био уцијењен и за којим је била расписана потјерница, што је бесједник назвао пародијом историје.

Бисте генералу Михаиловићу откривене су широм слободног свијета, а однедавно и у његовој земљи, прије 70 година у Чикагу, а данас и у Бијељини. Слава и покој Дражи и браћи погинулој на двије стране, у истом часу, за исту земљу! – поручио је Бећковић.

Матија Бећковић (Извор: banjaluka.net)

Академик је рекао да је одлука некадашњег британског премијера Винстона Черчила да се на крају рата одрекне генерала Михаиловића у корист маршала Јосипа Броза Тита била за судбину српског народа једна од најкобнијих у његовој укупној историји.

Он каже да се чини да је унеколико тако и данас, подсјећајући да је британска влада недавно предлагала резолуцију о „геноцидном српском народу“, оном који је неколико пута био предвиђен за уништење, оном једином у Европи за кога су нацисти прописали квоту сто за једног.

Безгробни командант безгробне војске дао је за свој народ све што жив човјек може дати, издани савезник, стрељан. Двије године касније амерички предсједник Хари Труман га је одликовао Легијом за заслуге, не само због спасавања 540 америчких пилота, него и због доприноса савезничког побједи. Ова одлука је објављена 23 године касније, орден уручен након 38 година његовој кћерки Гордани у Београду – навео је Бећковић.

Академик је истакао да су генерала Михаиловића одликовала три америчка предсједника, али није још ниједан српски, те додао да је Скупштина Србије законом изједначила два антифашистичка покрета отпора, а суд је ранију, комунистичку пресуду Михаиловићу прогласио ништавном.

Матија Бећковић (Извор: banjaluka.net)

У име Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија на свечаности је говорио старјешина Саборног храма у Бијељини Драган Пејчић, који је рекао да је овим догађајем исправљена неправда према генералу српске војске и онима који су онима који су се борили да у школи буде вјера, да у војсци буде родољубље, да у политици буде поштење и да у држави буде Божији благослов.

Биста генерала у бронзи висока 80 центиметара дјело је академског вајара из Бијељине Зорана Јездимировића.

Опрема: Стање ствари

(Искра, 8. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар