Политика: Да ли ће банкомати заменити банкарске службенике

Читалац „Политике” изненадио се када је чуо да ће новац у Рајфајзен банци убудуће махом морати да подиже на банкомату, јер се знатно смањује број шалтера за исплату готовине

Фото: Д. Јевремовић

Читалац „Политике” који је пре неколико дана свратио у Рајфајзен банку на Новом Београду да подигне плату обавештен је да неће моћи још дуго у тој експозитури да подиже новац на шалтеру него искључиво на банкомату. Када је рекао да нема картицу и да је не жели, већ да инсистира да по старом моделу узима новац, објаснили су му да ће онда морати да иде у неку другу пословницу у којој ће моћи да подиже средства код банкарске службенице.

На питање у колико ће филијала моћи да подиже новац и шта ако му је то далеко од куће, као и да ли то значи да ће морати да стоји у реду ако хоће да добије готовину на шалтеру, одговорено му је да је то одлука надлежних у банци, а да он може да бира шта ће чинити.

Када је упитао шта ће с мајком пензионерком која не може да упамти пин да би подизала пензију и оцем који такође не жели да му машина броји новац, него хоће да му банкар преда паре на руке, запослени су слегли раменима. Прилично револтиран јавио се нашој редакцији да би добио информацију ли знамо за ове лоше вести и шта ће да раде они који имају девизни рачун, да ли ће такође на неком уличном банкомату да узимају новац, уз сав ризик који то подразумева. Шта ће бити с пензионерима који махом стоје у реду да би подигли своју пензију да им апарат не би „појео” картицу… После свега каже промениће банку…

У Рајфајзен банци за наш лист наводе да ће они клијентима који инсистирају да трансакције обављају искључиво на благајнама, увек омогућити и такву опцију у одређеном броју пословница у градовима у којима имају више филијала. У местима у којима имају само једну експозитуру, благајна ће бити на располагању корисницима само одређени део радног времена. Основна разлика у односу на класичан концепт банкарства је измештање трансакција на вишенаменске уређаје и електронске канале, како би запослени у банци могли да се посвете потребама клијената које захтевају више времена, било да је реч о готовинским или стамбеним кредитима или да се размишља о улагању у приватну пензију…

Микица Кецић: Требало би обновити домаће банке

На вишенаменским уређајима (модерним банкоматима) могуће је извршити већину готовинских трансакција, како исплата и уплата у две валуте – динарима и еврима, тако и безготовинска плаћања рачуна, уплате на рачуне у другој банци, мењачке послове, преносе између два рачуна, као и измирење кредита и кредитних картица како у готовини, тако и преносом средстава са текућег рачуна. При томе, свака наша пословница по новом концепту има такозвану 24-часовну зону, којој клијент може да приступи и ван радног времена експозитуре, што му обезбеђује додатну сигурност, посебно код подизања или уплате веће суме новца, наглашавају у Рајфајзен банци.

Уколико пословница има два уређаја, често је један у оквиру 24-часовне зоне, а други је спољњи, како би корисници могли да употребе онај који им у том тренутку више одговара. Сваком клијенту који са резервом приступа новом начину обављања трансакција саветујемо да настави да долази у пословницу током радног времена, како би са својим банкарем обавио трансакцију било на банкомату, било на свом мобилном телефону, све док не постане сигуран и способан за самостално коришћење електронског банкарства.

Наше досадашње искуство потврђује, објашњавају у овој банци, да се клијенти јако брзо увере да све трансакције могу и сами да обаве веома једноставно, безбедно, комфорно и то за само неколико минута. За кориснике који припадају старијим генерацијама, као и за све остале, омогућена је опцију промене пина на банкоматима у овој банци и вишенаменским уређајима. Тако на веома прост начин, као и уз помоћ банкара уколико је потребно, могу да се определе за пин који ће лако памтити.

Уколико клијент још нема картицу или је нема код себе или му једноставно тако више одговара – на банкоматима постоје и трансакције за које му није потребна картица, попут мобилног кеша – исплате са рачуна или уплате уз помоћ кода, уплате на кредитну картицу, за кредит или на рачун физичког лица у нашој банци, закључују у Рајфајзену.

Јасна Петровић Стојановић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 7. 8. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

2 replies

  1. Dzabe mu je da menja banku, i druge najavljuju isto.

  2. E, i da, jos ovo:
    „Микица Кецић: Требало би обновити домаће банке “

    Hoce, samo sto nisu. Pa to je bila jedna od prvih stvari koje su nam ukinuli kad su nam ukidali suverenitet.

Оставите коментар