Кризни штаб: Препоручује се вакцинација ученика старијих од 12 година

Бранислав Тиодоровић потврдио да је допис Министарства образовања школама који је доспео у медије аутентичан 

Фото: Слободан Миљевић/Танјуг

Кризни штаб заузео је став да се снажно препоручи вакцинација ученика старијих од 12 година, потврдио је за Б92.нет члан тог тела Бранислав Тиодоровић.

На питање Б92.нет да ли је допис Министарства образовања школама који је доспео у јавност заснован на препоруци Кризног штаба, Тиодоровић је потврдио да јесте.

Тиодоровић напомиње да препоруку школама није послао Кризни штаб, већ Министарство образовања у сарадњи са Институтом Батут.

Подсетимо, епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон најавио је јуче да је једино логично решење за почетак школске године јесте одвајање вакцинисаних од невакцинисаних ученика старијих од 12 година.

Предраг Кон: Вакцинисани ђаци у клупе, невакцинисани на онлајн наставу

„Они који су примили вакцину да иду на наставу, а они који нису да буду на онлајн настави“, рекао је он и додао да „готово уопште да нема вакцинисане деце старије од 12 година, иако је то препорука“.

Опрема: Стање ствари

(Б92, 6. 8. 2021)

Бранко Ружић: Допис школама у функцији информисања о значају вакцинације и препорукама струке, без позива на обавезност вакцинације

Министарство је јуче само апеловало на школе дописом да, путем својих канала комуникације, информишу родитеље о потенцијалним могућностима вакцинације ученика изнад 12 година, рекао министар просвете

Бранко Ружић је рекао да одлуци о начину наставе претходе темељне анализе ризика по здравље, пре свега, деце, али и свих запослених у образовно-васпитном систему, саопштило је Министарство просвете.

Бранко Ружић (Извор: N1)

Анализе попут броја заражених, вакцинисаних, процента позитивних тестова, спровођења кључних мера стратегије ублажавања ризика и других показатеља на нивоу сваке локалне самоуправе, односно образовних установа – урадиће релевантне здравствене институције, локалне самоуправе, школске управе и предложићемо члановима Кризног штаба ускоро модел наставе, наводи се у саопштењу.

„Најважнији циљ нам је очување здравља читавог становништва, а за то је, па и за све друге области као што је и начин образовања, један од услова да се у што већем броју вакцинишемо“, подсећа Ружић.

Указује да до почетка школске године није остало још много дана, а да ће на одлуку о моделу наставе највише утицати епидемиолошка ситуација у држави, која у великој мери зависи од броја вакцинисаних грађана.

„Апеловали смо и на школе јучерашњим дописом да, путем својих канала комуникације, информишу родитеље о потенцијалним могућностима вакцинације ученика изнад 12 година, на шта су указале домаће здравствене установе, као што је Институт за јавно здравље ‘Милан Јовановић Батут’, као и Светска здравствена организација, све у складу са препоруком Кризног штаба“, изјавио је Ружић.

Истакао је да је „интенција дописа била искључиво у функцији информисања о значају вакцинације и препорукама струке, а не да позива на обавезност вакцинације, што као министар просвете не може ни да учини“.

Нагласио је да сви треба да слушамо шта струка, односно надлежне здравствене институције, као и ресорно министарство препоручују, а да је Министарство просвете једино у могућности да апелује, информише и помогне општем циљу, каже се у саопштењу.

„Тако школе могу само да кроз наставничка већа, савете родитеља искористе могућност да обавесте родитеље о потенцијалним моделима вакцинације и о томе разговарају, а посебно је то важно, с обзиром на чињеницу да у јавности круже пуно дезинформација које успоравају нашу борбу против вируса ковид-19“, истиче Ружић.

Позив Влади Србије: Зауставите др Кона, заштитите децу од сегрегације!

Додаје да се у допису изражава захвалност свим запосленима у просвети који су се до сада вакцинисали, а којих има око 50 одсто од укупног броја, али што је недовољно за достизање колективног имунитета потребног за лакше доношење одлуке државе да се настава организује у много регуларнијим околностима.

Стога позива, пре свега, просветне раднике, али и родитеље да приступе процесу имунизације. „Aко желимо да нам деца иду у школе као пре, морамо схватити вакцинацију озбиљно“, поручио је министар.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 6. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

 1. Не дам децу за ваше експерименте

  36
 2. Ми знамо шта нам је чинити против овог зла.

  15
 3. Једини који се истрајно, већ 5 година, бави овим темама на улици,
  је “монах-немонх“ Антоније, Драган Давидовић, а сви га одреда заобилазе.
  Човек лепо каже, да је једини слободни медији – улица, и да се јединјо
  на улици може остварити слобода, а не преко екрана и тастатура,
  само не повременим и френетичним изласцима, са најавама као
  “судњи дан“, већ стрпљивим, истрајним и непрекидним изласком и останком
  на илици, до остварења циља.

Оставите коментар