Ирена Вујовић: Забрањена изградња мини хидроелектрана у првој и другој зони заштите

Министарка заштите животне средине изјавила да ће у наредном периоду бити обрађени сви захтеви о стављању одређених делова земље под заштиту

Ирена Вујовић (Фото: А. Васиљевић)

По измењеном Закону о заштити природе забрањена је даља изградња мини хидроелектрана у првој и другој зони заштите, укључујући и оне које су започете, али постојеће хидроелектране неће бити рушене, изјавила је данас за ТВ Танјуг министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.

„Дозволе које су до сада дате су обустављене, нема градње, сва градња која је у току је обустављена, а све што је већ изграђено свакако постоји. Оне које су изграђене уколико су по тадашњем закону неће бити срушене, нема ретроактивности, али мислим да је изузетно важно што смо заштитили у првој и другој категорији и што ћемо проширивати поље заштићеног подручја”, изјавила је министарка Вујовић.

Објаснила је да се по изменама и допунама Закона о заштити природе проширују заштићена подручја на осам одсто територије Србије.

Вујовићева је додала да ће у наредном периоду бити обрађени сви захтеви о стављању одређених делова земље под заштиту.

„Уводимо и начело предострожности, што је важно да држава може да реагује у недостатку научних података, а ми оценимо да може да се наруши природно добро”, рекла је Вујовићева, јавља Танјуг.

Нагласила је да је значајна новина формирање савета корисника заштићених подручја у које ће улазити невладине организације, локално становништво, ловци, риболовци и пољопривредници.

Министарка је рекла да је ресор који води ове године планирао 250 милиона динара за опрему, чуваре и све друго што је неопходно за заштиту ових подручја и додала да ће настојати да у наредном периоду одвоје још више средстава.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. У првој и другој зони ће бити заштићени интереси монополиста који не трпе конкуренцију мање важних играча. Све остало ће бити трећа или нека после зона и градиће се исто као и пре. Заштићени су само итереси оних који су први направили електране, а природа није тема уопште. Чланови комисије ће наравно примати добре плате, јер ће се бавити много важном ствари. Значи, свима из екипе добро.

Оставите коментар