Влада Мађарске: О будућности Европске уније

Србију треба примити у чланство Европске уније, једна је од седам тачака плана владе мађарског премијера Виктора Орбана за Европску унију

Фото: Дојче веле

Влада мађарског премијера Виктора Орбана објавила је у хрватским медијима текст у виду огласа под називом О будућности Европске уније у којем се налази седам предлога иза којих стоји Мађарска. Из Будимпеште поново стижу оштре оптужбе на рачун Европске уније и одлучно противљење стварању „европског царства“.

Уз то, захтева се и да Србија постане члан Европске уније, пренео је загребачки Вечерњи лист, који је објавио свих седам мађарских предлога.

Предлози Мађарске о будућности ЕУ

  1. У Бриселу граде такву супердржаву за коју нико није дао овлашћење. Ми кажемо не европском царству.
  2. Интеграција је средство, а не сама себи сврха. Из Темељних уговора ЕУ треба обрисати постављање циља „све тешње повезане уније између народа Европе“.
  3. Одлуке нека доносе изабрани лидери, а не међународне невладине организације! Кажемо не упливу са стране у владавину права.
  4. Снагу европске интеграције дају заједнички економски успеси. Ако заједно не можемо да будемо успешнији него појединачно, онда је то крај Европске уније.
  5. Следећа деценија биће раздобље опасних изазова – угрожавају нас масовне миграције и пандемије. Морамо заштитити људе у Европи.
  6. Морамо да вратимо европску демократију. Европски парламент се показао као слепа улица – заступа искључиво сопствене идеолошке и институционалне интересе. Потребно је повећати улоге националних парламената.
  7. Србију треба примити у чланство Европске уније.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 1. 7. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар