Владимир Путин: И да смо потопили британски разарач, не би било Трећег светског рата

Провокација је била комплексна и нису је извели само Британци, него и Американци, закључио председник Русије

Фото: intermagazin.rs

Руски председник Владимир Путин изјавио је да не би избио трећи светски рат чак и да је Русија потопила британски разарач „Дефендер“ који је нарушио руску границу код обала Крима.

„Кажете да је свет био на ивици светског рата. Наравно да није. Чак и да смо потопили тај брод ипак би било тешко замислити да би свет био на ивици трећег светског рата, јер они који то чине знају да не могу изаћи као победници из тог рата“, рекао је Путин.

Он је додао да је инцидент са британским разарачем очигледно провокација.

„Шта су хтели да покажу и какве циљеве су хтели да постигну ти провокатори? Као прво, она (провокација) је била комплексна и нису је извели само Британци, него и Американци, јер је британски брод упловио у наше територијалне воде преко дана, а рано ујутру у 7.30 са једног војног аеродрома НАТО-а у Грчкој, са Крита по мом мишљењу, полетео је амерички извиђачки стратешки авион. Обавестили су ме о томе, Добро смо га видели, пратили“, рекао је Путин.

Подсетимо, британски разарач „Дефендер“ је 23. јуна ушао три километра у територијално море и прешао руску границу у подручју рта Фиолент на Криму. Руски брод је испалио хице упозорења, а авион Су-24М је извео упозоравајуће бомбардовање у правцу кретања брода.

Британско Министарство одбране и владин кабинет тврде да није пуцано на разарач, те да се није налазио у руским територијалним водама.

Опрема: Стање ствари

(intermagazin.rs/Искра, 30. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар