Студентски парламент ФДУ разочаран одсуством казне за професора Ненада Прокића

Студентски парламент очекује од Факултета да у што краћем року направи и примени Правилник којим ће се онемогућити сексуално узнемиравање, уцењивање и било какви облици злостављања

Ненад Прокић (Извор: Политика)

Студентски парламент (СП) Факултета драмских уметности (ФДУ) у данашњем саопштењу осудио је „неакадемско понашање” редовног професора Ненада Прокића према студенткињама, али је истовремено изразио разочарање због изостанка санкција у том случају.

У саопштењу које је доставио медијима СП подсећа да је до њих стигло пет пријава за сексуално узнемиравање, да је једна од пријава обухватила шест студенткиња, да се оне односе на период од 1997. до 2020, али да је од пет пријава само једна могла да буде процесирана, јер ју је послала студенткиња која је и даље на Факултету.

У тој се пријави наводи да је путем вибера, месинџера и ес-ем-ес порука Прокић студенткињи слао непримерене фотографије и поруке са сексуалним конотацијама обично пред излазак на дипломски испит на ком је био ментор.

Такође, наводи се да је телефоном позивао студенткињу на састанке, на вечеру у његов стан, да је на ходнику хватао студенткиње око струка, а на часовима их „додиривао по леђима и затезао им задњи део брусхалтера”, пренео је Танјуг.

СП наводи да је током поступка пред Етичком комисијом ФДУ Прокић у писменом обраћању Комисији претио да ће у случају било каквих санкција подићи тужбу против Факултета као и појединачне тужбе против свих чланова Етичке комисије, а након чега је жалбу проследио свим члановима Катедре драматургије и то у виду документа именованог тако да открије идентитет жртве.

Извор: noizz.rs

„Сматрамо да је Факултет драмских уметности у Београду направио велики и важан корак у циљу спречавања недопустивих образаца понашања у образовним процесима. Након поступка пред Етичком комисијом ФДУ, Наставно-уметничко-научно веће Факултета донело је решење којим се утврђује да је Ненад Прокић одговоран за повреду Кодекса професионалне етике и правила понашања Универзитета уметности у Београду. Његово понашање оцењено је као неприхватљиво”, наводи се у саопштењу Студентског парламента ФДУ.

Они, међутим, изражавају разочарање због изостајања било каквих санкција и то под изговором да у време кад је почињен прекршај постојећи правилници нису прописивали такве мере, а због чега професор и даље ради на Факултету.

Студентски парламент очекује од Факултета и наставног колектива да у што краћем року направе и примене Правилник којим ће се онемогућити сексуално узнемиравање, уцењивање и било какви облици злостављања, што сматрају решењем којим ће се насилницима јасно ставити до знања да за њих нема места на Факултету.

Група ФДУ Против насиља ће наставити да ради у склопу Студентског парламента, као информативно-едукативна платформа усмерена на развој нових превентивних програма и здраве образовне атмосфере у којој ће се сви осећати заштићени.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар