Урбаниста Марко Стојчић: Београд ускоро почиње да наплаћује таксу од сплавова

Сваки објекат на води ће проћи и архитектонску контролу која мора бити у складу са прописима, каже главни градски урбаниста

Марко Стојчић (Фото: Истиномер)

Новим Планом о постављању плутајућих објеката власници сплавова ће бити у обавези да потпишу уговор о закупу и плаћају таксу Граду Београду, изјавио је главни градски урбаниста Марко Стојчић.

„Град нема никаквих приходе од тих објеката, с обзиром на то да је то јавна обала и припада свим грађанима Београда, то није нормална ситуација. Такође, закупци тог простора неће имати права да утичу на изглед обале, то јест да руше или граде у простору који не припада њиховом сплаву“, казао је Стојчић за телевизију К1.

Како преноси Беоинфо, новим планом су одвојене и зоне према наменама, тако да није могуће да објекти различите намене буду у истој зони. Како је рекао Стојчић, дефинисане су зоне где је могуће, односно где није могуће постављати плутајуће објекте.

„На пример на Савском кеју, који је у близини стамбених зграда, више неће бити могуће постављати ноћне клубове и сличне објекте који производе буку. Тај простор ће бити резервисан само за ресторане… Дефинисане су и зоне где је условно могуће постављање објеката. На пример, ако је у близини неког водног објекта, потребна је и дозвола ЈКП Београдски водовод и канализација“, рекао је он.

Он је навео да годинама највећи проблем представља бука са тих објеката, а новина је да сви ти објекти, поред адекватног зонирања, морају да имају и одговарајућу звучну изолацију.

„Подсетићу да ускоро ступа на снагу нови закон о заштити од буке који ће омогућити Комуналној милицији да мери и кажњава на лицу места, што досад није био случај“, казао је Стојчић.

Он је додао да је од сада у зонама које су у оквиру културно-историјских целина регулисана висина плутајућих објеката.

„Такође, сваки објекат на води ће проћи и архитектонску контролу која мора бити у складу са прописима и зоном у којој се налази, а коју ће верификовати Комисија за планове Скупштине града. Власници тих објеката имају рок од две године да намену, висину, архитектонски изглед, међусобно удаљење од другог објекта, као и противпожарне услове ускладе са новим прописима“, казао је Стојчић.

Главни градски урбаниста је изјавио и да ће изазов бити да се у догледно време реши и третман отпадних вода, с обзиром на велики број плутајућих објеката који тај отпад избацују директно у Саву и Дунав.

„Мораћемо са власницима да осмислимо модел решења. Имамо неколико предлога у виду танкова или специјализованих возила за њихово пражњење, док је трећа варијанта да сваки објекат има мањи уређај за третман тих отпадних вода“, навео је главни градски урбаниста.

Стојчић је рекао да предстоји измена Закона о водама, која треба додатно да дефинише ту област, а након тога ће бити донето још неколико градских одлука с циљем да се у потпуности уреди ова област.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Нова економија, 15. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар