Политика: Скупљи енергенти погурали инфлацију

Стручњаци кажу да је реч о привременом расту цена на мало и код нас и у свету

Фото: А. Плавески

После неколико година паузе питање инфлације вратило се на дневни ред. У томе Србија није изузетак у односу на свет. Раст потрошачких цена код нас у априлу износио је 2,8 одсто. У САД у априлу инфлација је била највећа од 2009. године.

У новом броју месечника „Макроекономске анализе и трендови” (МАТ) Гордана Вукотић Цотич констатује да се привредна активност убрзава, али и инфлација. Она је знатно убрзана и на месечном и на међугодишњем нивоу у априлу 2021. У марту и априлу ове године забележена је месечна инфлација од 0,5 одсто и 1,1, те међугодишња од 1,8 и 2,8 одсто.

Међугодишња инфлација се, тако, у априлу 2021. знатно приближила централној вредности циља од три одсто испод које је непрестано још од маја 2019. „Месечна инфлација је убрзана у априлу ове године претежно под дејством привремених фактора. На то је највише утицао раст цена непрерађене хране од 6,7 одсто, у коме се, по доприносу инфлацији, истакао сезонски неуобичајено висок раст цена свежег поврћа од 18,5 процената. На месечном нивоу у априлу 2021. поскупеле су све основне категорије потрошачке корпе. Прехрамбеним производима су повећане цене за 2,6 одсто, а прехрамбени производи без енергије су поскупели за 0,4 процента, јер је, пре свега, женској одећи сезонски повећана цена за 2,2 одсто, док је енергија поскупела за 0,6 процената, јер су моторна горива, услед раста светских цена сирове нафте, скупља за 1,5 одсто”, наводи она.

Србија је имала нижу међугодишњу инфлацију од девет земаља Европске уније у марту, а од шест земаља Европске уније у априлу 2021.

Миладин Ковачевић и Катарина Станчић у истом броју МАТ-а констатују да је инфлација у Америци у априлу 2021. била највиша од 2009. Потрошачке цене имале су највећи раст у односу на исти месец претходне године у последњих 12 година од 4,2 одсто. Највећи скок забележен је код цене горива (49,6) и половних аутомобила и камиона (21).

Извор: РТВ

Цене половних аутомобила порасле су због проблема на страни понуде у марту 2021, када је дошло до несташица у снабдевању полупроводницима. Оне су успориле производњу нових аутомобила, па су се нестрпљиви купци окренули куповини половних аутомобила и тим растом интересовања подигли им и цене. Горива је поскупело због несташица и проблема у снабдевању, али и због повишења цена на светском тржишту.

„Ценовни скок у априлу стручњаци углавном оцењују као пролазни шок, условљен првенствено ефектом ниске базе, али и опоравком тражње која се полако враћа на предепидемијски ниво. Такође, чињеница је да је од почетка пандемије, у америчку економију уливено око шест трилиона долара са циљем да се стимулише тражња и премосте пандемијске несташице. Поред индекса потрошачких цена, за мерење инфлације користи се и базна инфлација, која се добија кад се из индекса потрошачких цена елиминишу цене енергената и хране као најосетљивије категорије и која на бољи начин представља понашање тражње. Базна инфлација је у априлу 2021. у Америци износила умерених три одсто, а предвиђа се да ће током године бити на нивоу од око два одсто”, наводе аутори.

У Европској унији инфлација је била два одсто. Као и у Америци, расту цена највише су допринела поскупљења енергената и ефекат ниске базе. Светски економисти кажу да је страх од инфлације неоправдан. Премда су свеприсутна нагађања да би у Америци, а затим и у свету, због великог монетарног стимуланса могло доћи до необузданог раста цена, према неким показатељима је супротно.

Пре свега, за озбиљнију ескалацију увек је одговоран пораст, тачније вишак тражње, што у априлском скоку цена није случај. Наиме, цене горива условљене су кретањем цена нафте на светском тржишту и не одражавају промене у вези са растом тражње, а што се тиче осталих категорија које су оствариле раст у априлу, реч је о ефекту ниске базе и повратку цена на ниво од пре пандемије.

Ј. Рабреновић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 9. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар