Александар Вучић: Патријарх и владике су за јединство државе и народа, али ми смо секуларна држава

Срећан сам што сам угостио патријарха Порфирија и чак 35 епископа СПЦ, а разговарали смо о кључним питањима за српски народ, рекао Вучић након састанка коме је присуствовао и Милорад Додик

Патријарх српски Порфирије и Александар Вучић (Фото: Лола Ђорђевић)

Председник Александар Вучић пренео је данас да је на ручку са патријархом српским Порфиријем и епископима разговарао о ситуацији на Косову и Метохији, у Републици Српској и свим кључним питањима за српски народ, те да је указао на бројне опасности и важне састанке по питању КиМ.

Срећан сам што сам угостио патријарха Порфирија и чак 35 епископа СПЦ, а разговарали смо о кључним питањима за српски народ – рекао је Вучић након састанка, коме је присуствовао и председавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Како је рекао, разговарало се о ситуацији на Косову и Метохији, у РС, о свим проблемима са којима са суочавамо.

Били смо отворени, чини ми се да смо добро разумели једни друге. Црква има становиште да је важно јединство државе, народа и цркве, нама је важно да имамо што ближе ставове и да можемо да их делимо са представницима Цркве, уз разумевање чињенице да је црква одвојена од државе и да се поштује принцип секуларности – рекао је Вучић.

Пренео је да је у разговору истакао да је Србија данас економски снажнија него икада, да расте брже него икада, али и да је то све до тренутка док можемо да чувамо мир и стабилност и док политичке ствари можемо да држимо под контролом у целом региону.

Указао сам им на бројне опасности, на много важних састанака које ћемо да имамо у наредном периоду, пре свега по питању КиМ. Видео сам да их је изненадила грчка реакција – рекао је Вучић и додао да “нема сумње да ће бити притисака на Србију”.

О Републици Српској

Увек ћемо бити подршка нашем народу – рекао је кратко председник Вучић.

О економском расту

Имам лепе вести, раст индустрије 34 одсто у овом месецу, прерађивачка индустрија раст од 42 одсто. То су добре вести за људе, то су добре плате, то је апсолутно највећа снага Србије – каже председник.

“Куртијев игроказ о косовском, а не српском наслеђу”

Председник Вучић изјавио је данас да је суштина потеза премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија “игроказ” у коме све време говори о косовском културном наслеђу и косовској баштини, а не о српском.

Вучић је то казао поводом писма које је Курти послао игуману манастира Високи Дечани оцу Сави Јањићу, у којем му је предочио “посвећеност косовске владе у заштити косовског наслеђа свих заједница на Косову”.

Опрема: Стање ствари

(Новости/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 27. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар