Ентони Фаучи: Нисам сигуран да се корона развила природним путем

Нисам уверен да се вирус природно развио, мислим да треба да наставимо да истражујемо шта се догодило у Кини док не успемо да откријемо шта се тачно догодило, изјавио др Фаучи

Ентони Фаучи (Фото: Бета/АП)

Водећи амерички стручњак за заразне болести др Ентони Фаучи изјавио је да није уверен да се вирус корона природно развио и затражио отворену истрагу о пореклу вируса који изазива ковид-19.

Када су га питали да ли је још увек уверен да се вирус природно развио, одговорио је: „Нисам уверен у то, мислим да бисмо требали наставити да истражујемо шта се догодило у Кини док не успемо да откријемо шта се тачно догодило”.

„Свакако, људи који су то истраживали кажу да је вероватно изашао из животињског резервоара и заразио појединце, али то је могло бити и нешто друго, и то морамо сазнати. Дакле, знате, то је разлог зашто сам рекао да сам потпуно за сваку истрагу о пореклу вируса”, изјавио је Фаучи за Фокс њуз.

Када су га питали да ли је вирус могао да се појави међу људима преношењем у некој лабораторији, директор Националног института за алергије и заразне болести није изричито искључио такву могућност.

Прошле године је Фаучи углавном одбацивао теорију да је смртоносни вирус ковид-19, због којег је до сада заражено преко 165 милиона људи, а до сада умрло преко 3,5 милиона људи, генетски модификован и процурио из лабораторије у Вухану у Кини.

Фок њуз примећује да званичници администрације Доналда Трампа и Републиканци већ дуго тврде да постоји велика шанса да је вирус резултат цурења из лабораторија у Кини.

Светска здравствена организација (СЗО) прогласила је прошле недеље теорију цурења из лабораторија „крајње невероватном”, али чак и др Тедрос Аданом Гебрејесус, шеф СЗО, рекао је да процена истраживачког тима о томе да ли је вирус ушао у људску популацију након лабораторијског инцидента није била „довољно обимна” и захтева даљу истрагу.

Бела кућа се придружила позивима на независну истрагу.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. Наравно да су га Кинези замешали и да им је “истрчао”.
    Треба тужити НР Кину за све умрле, све оболеле, све последицама болести обогаљене.
    3,5 милиона смрти = први геноцид у 21. веку.

    4
    5
  2. Пошто је, упркос свим напорима, смртност од овог опасног соја 0.15 % (много се не слаже са Фергусоновим проценама), треба сада набацити могућност како је потекао из опасне лабораторије. A можда је, ипак, процурео, из слепог миша… а можда и из панголина…

Оставите коментар