Патријарх Порфирије: Окупили смо се да пре свега покажемо јединство наше Цркве

Јединство Цркве неповредиво али може некад бити доведено у ризик неком нашом појединачном самовољом, истакао је поглавар Српске православне цркве 

Патријарх Порфирије (Фото: Танјуг)

Поглавар Српске православне цркве патријарх Порфирије истакао је да су се архијереји окупили на Сабору, који је данас започео, како би пре свега „показали јединство наше помесне Цркве”, напомињући да је саборност друго име Цркве.

„Сабор није попут других састанака, конференција које се држе у свету разним поводима. Саборност је природа Цркве, њено друго име. Око Христа смо се сабрали”, рекао је патријарх Порфирије у Храму Светог Саве, после литургије и призива Светог Духа, који се увек служи на почетку заседања.

Он је навео да је „јединство Цркве неповредиво али може некад бити доведено у ризик неком нашом појединачном самовољом”, јавља Бета.

Према његовим речима, на Сабору свако може да изнесе своје мишљење, став и допринесе заједничком решавању изазова који их много у читавом свету, помињући пандемију.

Он је навео да Сабор није нека обична организација људи и архијереји нису изабрани да у име неке групе људи долазе како би формирали некакав „централни комитет”, већ „служе тајну Христову, пре свега тајну јединства Цркве”.

„Има пуно тема о којима треба да разговарамо”, рекао је патријарх Порфирије, након богослужења, непосредно пред почетак радног дела Сабора.

Заседање, које окупља владике из земље и иностранства, наставиће се у крипти храма, а у његовом првом делу владике обично подносе извештаје о приликама у епископијама и митрополијама којима управљају.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар