Група водећих научника: Не може се искључити теорија о „цурењу“ ковида-19 из лабораторије

Осамнаест научника наводи да истраживање СЗО о пореклу вируса није „уравнотежено размотрило“ теорију да је вирус могао да потекне од лабораторијског несрећног случаја

Фото: Википедија

(Ројтерс, 14. 5. 2021)

Порекло новог вируса корона је и даље нејасно и теорију да је процурио из лабораторије (laboratory leak) требало би узети озбиљно све док строго истраживање засновано на подацима не покаже да је она погрешна, наводи група водећих научника (leading scientists).

Ковид-19, који се појавио у Кини крајем 2019. године, убио је 3,34 милиона људи, нанео је штету од више хиљада милијарди долара у изгубљеном дохотку и пореметио је уобичајен живот милијардама људи широм света.

„Додатно истраживање је и даље потребно да одреди порекло пандемије“, наводи осамнаест научника, међу којима је и Рабиндра Гупта (Ravindra Gupta), клинички микробиолог на Универзитету у Кембриџу и Џеси Блум (Jesse Bloom), који испитује еволуцију вируса на Истраживачком центру за истраживање канцера „Фред Хачисон“ (Fred Hutchinson Cancer Research Center).

„Теорије о случајном пуштању вируса из лабораторије и зоонотичком преливању (zoonotic spillover) и даље остају отворене могућности“, наводи група научника међу којима је и Дејвид Релман, професор микробиологије на Стенфорду, у писму часопису Сајенс (Science).

Списак аутора писма у часопису “Сајенс”

Аутори писма наводе да истраживање Светске здравствене организације о пореклу вируса није „уравнотежено размотрило“ теорију да је вирус могао да потекне од лабораторијског несрећног случаја.

У свом завршном извештају, писаном заједно са кинеским научницима, тим предвођен СЗО који је провео четири недеље у и око Вухана у јануару и фебруару ове године рекао је да је вирус вероватно био пренет од слепих мишева до човека преко неке друге животиње, као и да је теорија о лабораторијском цурењу „изузетно мало вероватна“ (extremely unlikely).

Међутим, постоји сијасет идеја о пореклу вируса укључујући и низ теорија завере.

„Морамо да узмемо хипотезе о природном пореклу и лабораторијском цурењу озбиљно све док не будемо имали довољно података“, наводе научници, додајући да је потребно обавити једну строгу и непристрасну истрагу.

„У ово време злосрећних антиазијатских осећања у појединим земљама, напомињемо да су на почетку пандемије, кинески доктори, научници, новинари и грађани били они који су са светом делили кључне информације о ширењу вируса – често и уз велике личне ризике.“

Гај Фолконбриџ

Са енглеског посрбио: Милош МилојевићCategories: Посрбљено

Tags: , , , , , , , ,

2 replies

 1. „ Група водећих научника “ бавиће се, ( можда ) и изјавом једног веселог дечка

  Генерални директор, Светске здравствене организације је на отварању 74. сесије СЗО додатно нагласио: „ Биће још једног вируса који ће бити заразнији и смртоноснији од овога “.

  http://fakti.org/globotpor/gebrejesus-svetu-preti-jos-zaraznija-i-smrtonosnija-virusna-pandemija

  7
  1
 2. Било и добро да ти водећи научници за почетак изолују опасни вирус као комплетну честицу а не само део његовог наследног ланца. Када попуне рупе у подацима и у самом вирусу, онда да изнесу претпоставке о цурењима, процуривању и остале могућности.

  3
  1

Оставите коментар