ММФ: За окончање епидемије потребно још 50 милијарди долара

Социјални и економски трошкови пандемије настављају да расту, а чини се да се разлике у опоравку између богатих и сиромашних земаља погоршавају, констатовао ММФ у свом предлогу

Извор: dijalog.net

ЛОНДОН – Међународни монетарни фонд тражи да се потроши додатних 50 милијарди долара како би се обезбедило убрзање кампање вакцинисања против корона вируса, истичући да на крају тај трошак може да генерише поврат глобалној економији од 9,0 билиона долара.

ММФ је апеловао данас да се најмање 40 посто светске популације вакцинише до краја ове године, а најмање 60 процената до јуна 2022, преноси CNBC.

До сада је само око 9,5 одсто светског становништва примило најмање једну дозу вакцине, према статистици научног онлајн часописа „Наш свет у подацима”, стационираном на Универзитету Оксфорд.

„Ниједна земља не може се вратити у нормалу док све земље не успеју да поразе пандемију”, наводи се у новом извештају ММФ-а под називом „Предлог за окончање пандемије ковид-19”.

Да би се то постигло, Фонд сматра да треба уложити глобалне напоре да се издвоји још 50 милијарди долара за јачање глобалног програма вакцинације. Ова додатна средства користила би се за то да се покривености Ковакс вакцином повећа на 30 посто света, затим за набавку додатних тестова и за проширење капацитета за производњу вакцина.

Што се тиче начина на који би се та средства прикупила, ММФ каже да би најмање 35 милијарди долара могло да се обезбеди од јавних, приватних и мултилатералних донатора, а остатак од влада, које потенцијално могу да буду подржане од мултилатералних агенција.

У извештају се наводи да већ постоји најмање 15 милијарди долара на располагању из ковид-19 програма финансирања које су креирале развојне банке, попут Светске банке и Азијске банке за развој.

„ММФ такође може да игра улогу у помагању земљама да подмире своје потребе за финансирањем, подржавајући напоре самих земаља да створе фискални простор и потенцијално дејствујући као трећа финансијска линија у крајњој нужди”, додаје се даље.

Овај међународни кредитор са седиштем у Вашингтону саопштио је у априлу да се очекује да ће глобална економија ове године порасти за 6,0 посто, а 2022. године за 4,4 процента. Међутим, откако је избила пандемија, ММФ упозорава на неједнаке последице здравствене кризе и из ње проистекле економске кризе.

„Социјални и економски трошкови пандемије настављају да расту, а чини се да се разлике у опоравку између богатих и сиромашних земаља погоршавају”, констатује ММФ у свом предлогу.

Предлог Фонда лансиран је поводом данашњег виртуелног скупа лидера 20 највећих светских економија на којем ће разговарати о модалитетима сарадње у борби против пандемије, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар