Политика: Туристи у Грчкој избегавају обавезне маске

Неопходно је да се поштују мере, слобода не значи неодговорност, поручио грчки премијер Киријакос Мицотакис

Фото: REUTERS/Costas Baltas

АТИНА –Туристичка сезона је отворена, мере су ублажене, од 14. маја нема више ограниченог кретања, раде баште и кафићи… Укинут је шестомесечни карантин, али су остали полицијски час и обавеза ношења маски на отвореном и у затвореном простору.

Остала је и забринутост владе и епидемиолога да би нагло враћање нормализацији живота могло да проузрокује поновно разбуктавање короне јер на дневном нивоу Грчка бележи око две хиљаде новооболелих, између 50 и 60 умрлих, 650 пацијената су и даље на респираторима. Полиција је немоћна пред корона журкама које се уз учешће најмање хиљаду младих без маски организују на атинским трговима, у Солуну, Патри, на острвима…

„Корона није нестала, неопходно је да се поштује ових неколико мера које смо задржали. Слобода не значи неодговорност”, поручио је премијер Киријакос Мицотакис и наговестио да ће влада захтевати стриктно поштовање мера.

Док се Грци углавном придржавају обавезе ношења маски јер су многи од њих већ искусили казну од 300 евра, забрињава што је све више туриста који je игноришу. По речима епидемиолога маске ће бити обавезне свуда, сем на плажама и то највероватније до краја септембра.

У међувремену, прве групе туриста стижу на острва. На Криту има десетак летова дневно, док их је у 2019. било 70. На овом острву тренутно борави 10.000 туриста, отворено је 15 одсто хотела, док је на Родосу тренутно највише гостију из Израела. Судећи по информацијама из туристичког сектора већи број гостију из ЕУ очекује се тек крајем јуна и у јулу што доводи у питање очекивања да ће Грчка моћи да се опорави од прошлогодишњег туристичког краха изазваног пандемијом короне када је дошло само 25 одсто туриста у односу на рекордну 2019. годину са 31,5 милиона гостију.

За сада је отворено само 20 одсто од 10.000 хотела и неизвесно је како ће сезона уопште изгледати јер је већина европских земаља и поред грчке кампање о безбедном туризму неопредељена када је реч о путовањима у ову земљу. Још се чека како ће поступити Лондон и Берлин, одакле долази највећи број туриста, чак осам милиона. Има проблема, али не због короне, са гостима из Русије који су годинама бројни.

Русија је начелно дозволила путовања у Грчку али авиони још не лете на ту страну због повратних мера Москве према санкцијама ЕУ које јој је увела због Украјине. Проблем имају и амерички туристи који су изразили интересовање да у Грчку дођу већ у првој половини јуна али их у томе спречава чињеница да са ЕУ још није завршена техничка спецификација сертификата о вакцинама које ће се признавати.

Важан корак ка успешном отварању туристичке сезоне је одлука владе да се убрза вакцинација на острвима. До сада, она је завршена на 40, а до краја маја требало би да потпуно буде вакцинисано становништво још двадесетак острва.

Када је реч о путовањима по Грчкој, она се после укидања мера забране одвијају без ограничења. Изузетак су острва где су мере за путовање строже, што значи да свако мора да испуни један од услова: да буде вакцинисан, односно да је прошло 14 дана од ревакцинације или да има негативан ПЦР тест не старији од 72 сата, или негативан тзв. брзи тест или тзв. селф тест не старији од 24 часа. Последња могућност је да путник има потврду да је прележао корону и да је од тада прошло најмање два, али не више од девет месеци.

Јасмина Павловић Стаменић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 5. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар