Владимир Миленски: Совјетска војска у Бугарској 1944. као „упад разбојника у кућу “

Данашње становништво Бугарске покушава да „залечи душевне ране“, наводи се у чланку члана Атлантског савета Бугарске

Споменик Црвеној армији у Софији, детаљ (Фото: folkestonejack.files.wordpress.com)

„Присуство совјетске војске у Бугарској 1944. године може се упоредити са „упадом разбојника у кућу који убијају непослушне, силују мајке и ћерке а мушкарце присиљавају да у њихову част подигну споменик  – за сећање и наук онима који се још нису родили“, наводи се у чланку члана Атлантског савета Бугарске Владимира Миленског за сајт „Фактор“.

Он даље наводи да се „преваспитавање“ настављало годинама.

„И све то време, за све то, сопственим рукама им дижете споменике. На највиднијим местима, на трговима и раскршћима, у градовима, селима, на пољима. Именима убица називате улице и булеваре, градске квартове, мењате имена градовима и селима да бисте њима, разбојницима, посведочили да вам је јасно да ће ту бити заувек, а да ће после смрти бити пример за угледање и привлачење присталица“, написао је Миленски.

Аутор чланка наводи и да данашње становништво Бугарске покушава да „залечи душевне ране“, али да неки настављају да инсистирају на томе да су ти споменици наводно „део тог времена, део историје“.

Споменик Црвеној армији у Софији (Фото: Sputnik/Юрий Абрамочкин)

Он се, међутим, пита о чему сведоче ти споменици. „О непоштовању вашег живота и сећања? Крађи ваше прошлости и замени ваше историје? Јесу ли то споменици вашег принудног рада? Уздизању вашег ‘живота’ у совјетском концлогору “, написао је Миленски.

Подсетимо, прошле недеље од једне грађанске иницијативе потекао је предлог да се демонтира споменик совјетској армији у Софији и да се премести у Музеј социјалистичке уметности, уз образложење Совјетски Савез био агресор и да се не може се називати ослободиоцем.

Бугарска социјалистичка партија је критиковала ову иницијативу истичући да је потекла од оних који „осећају носталгију за бугарским фашизмом и заражени русофобијом“. Против демонтирања споменика био је и председник Румен Радев који сматра да су они „сведочанства времена“.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 19. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Najbolji istoričari i političari iz Filadelfije potpuno potvrđuju tačne reči uvaženog kolege Milenskog.
    Evo molim, sada upoznajte te pametne, školovane ljude i poslušajte njihove tako ljutite reči o zlim Rusima:
    ….. https://www.youtube.com/watch?v=1nZaNc-DZA0&t=10

  2. Фашистичка вампири су се опет активирали. Није им било доста крви невиних које су се напили.

    Посебно бугарске слугерање хитлеровске, који су стрељали и клали српски народ по Источној и Старој Србији.

    Ево (и) за њих мелодије од које они и њихове (бивше и садашње) газде беже у најдубље провалије Хада.

Оставите коментар