Андреј Бабиш: Вучић понудио 100.000 вакцина Чешкој

Срећни смо што можемо да помогнемо братском чешком народу. Живело пријатељство Србије и Чешке, објавио је председник Србије

Андреј Бабиш и Александар Вучић у Прагу (Фото: АП/О.М.)

ПРАГ – Премијер Чешке Андреј Бабиш објавио је данас на Твитеру да му је председник Србије понудио на поклон 100.000 Фајзер вакцина против корона вируса, а Вучић је на то узвратио постом да смо срећни што можемо да помогнемо братском чешком народу.

„Председник Србије Александар Вучић понудио ми је невероватан поклон на нашем заједничком састанку. 100.000 вакцина Фајзер које је Србија спремна да нам донира, омогућиће нам да још више убрзамо вакцинацију. Заиста ценим понуду. Дирнут сам. Много вам хвала”, написао је Бабиш на Твитеру.

Председник Србије одговори је на овај пост чешког премијера.

„Срећни смо што можемо да помогнемо братском чешком народу. Живело пријатељство Србије и Чешке”, објавио је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић састао се данас, у оквиру званичне посете Чешкој, са премијером Андрејом Бабишем, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 5. 2021)

Александар Вучић: Не мешам се у чешко-руски дипломатски рат

Председник Србије Александар Вучић изјавио да не подржава ни једну ни другу страну у чешко-руском дипломатском рату

Александар Вучић (Фото: Срђан Илић)

Председник Србије Александар Вучић рекао је уочи сусрета са чешким премијером Андрејом Бабишом да не подржава ни једну ни другу страну у чешко-руском дипломатском рату због експлозија магацина муниције у Врбјетицама на југу Чешке 2014. године за коју Чешка оптужује руске агенте ГРУ.

„Ја не подржавам ниједан став. Ви радите свој посао, они раде свој посао. Ми смо сувише мали да некоме изражавамо подршку”, казао је српски председник у пригодном интервјуу који објављује током његове посете у уторак и данас чешки јавни радио сервис Радио Плус.

Вучић је рекао да не зна ништа о експлозији магацина муниције у Врбјетицама на југу Чешке 2014. године коју је чешка истрага сада повезала са руским агентима ГРУ осумњиченим за тровање бившег руског агента Сергеја Скрипаља 2018. године а премијер Бабиш средином априла оптужио Русију за терористички напад и започео узајамно протеривање дипломата.

„Нешто сам начуо, тражио сам од вашег амбасадора да ми да неке информације, добио сам, нешто сам прочитао у новинама, али ја нисам судија. Ко сам ја да о томе нешто кажем. То је ваш задатак да се с тим изборите, то је ваша земља”, рекао је Вучић.

Председник Србије завршава данас дводневну посету Чешке разговорима са чешким премијером Бабишом, према најави канцеларије чешког премијера пре свега о економској сарадњи, затим питањима Западног Балкана и евроинтеграције региона и о борби против пандемије ковид-19, преноси Бета.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар