Русија одобрила да Торлак производи вакцину „Спутњик В”

Србија прва држава у Европи која производи вакцину „Спутњик В”

Фото: Анђелко Васиљевић

Руски национални институт за епидемиологију и микробиологију „Гамалеја” потврдио је квалитет вакцине произведене на „Торлаку” и одобрио да се у будућности у овом српском институту производи вакцина „Спутњик В”, саопштено је на састанку који су данас у Москви одржали министар у Влади Србије Ненад Поповић и директор Института „Гамалеја” Александар Гинтсбург.

Србија ће тако постати прва земља у Европи која производи вакцину „Спутњик В”.

Валидационе серије вакцине из „Торлака” прошлог месеца су послате на проверу у Институт „Гамалеја”, подсетио је Поповић, који је и председник Мешовитог комитета за сарадњу са Русијом.

„Институт „Гамалеја” потврдио је да вакцине произведене у „Торлаку” задовољавају прописане стандарде квалитета. Данас смо од наших руских партнера примили ту потврду и добили смо одобрење да кренемо даље са производњом”, истакао је Поповић, а наводи се у саопштењу његовог кабинета.

Поповић је рекао и да је то велика вест за Србију, која ће поново постати сила у производњи вакцина.

„То је данас као да имате најмоћније оружје којим штитите безбедност својих грађана”, указао је министар.

Он је истакао да у следеће две недеље очекује да у Србију из Русије стигне значајна количина супстанце за производњу обе компоненте вакцине „Спутњик В”.

„Веома брзо Србија ће имати довољно вакцина да потпуно покрије своје унутрашње потребе, а са председником Александром Вучићем разговараћемо о томе где треба упутити вакцине ван граница Србије, како бисмо пружили помоћ нашим партнерима у региону и Европи у борби против корона вируса”, рекао је Поповић.

Он је захвалио председнику Вучићу на подршци у овом важном пројекту за Србију, целој влади, Институту „Торлак”, његовом руководству и запосленима, као и свима другима који су веровали да ће овај тренутак доћи и да ће Србија, уз помоћ руске браће, производити на својој територији вакцине против корона вируса.

Фото: Бета/АП

Директор Института „Гамалеја” Александар Гинтсбург изразио је задовољство због одобрења валидационих серија вакцина произведених у „Торлаку”.

Он је указао да је Институт „Торлак” реномирана научно-истраживачка установа са стогодишњом традицијом која има одличне научнике и стручњаке.

Гинтсбург је захвалио Поповићу на поверењу које српски народ и државно руководство указују вакцини „Спутњик В”, а коју је развио Институт „Гамалеја”, истакавши да је у овом тренутку то вакцина са највишом потврђеном ефикасношћу на свету од преко 94 одсто.

Он је прихватио позив Поповића да посети Србију у циљу продубљивања научне и технолошке сарадње између Србије и Русије.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Одлична вест. Похвала Русима, Торлаку и осталима који су се ангажовали.
    С обзиром да смо то и очекивали, надали се, сада је питање због чега Србија истовремено и даље увози, па онда одмах страним државама ПОКЛАЊА цепива Астра зенека.

    Из буџета Србије се захвата такорећи лопатама и багерима, док је на другој страни нпр. забрањен рад пекари на Бањичкој пијаци због ”неиздавања фискалног рачуна”, којим се иначе ”пуни буџет”, као што је истакнуто у писменом обавештењу и образложењу на прозору покојне пекаре.

Оставите коментар