Милош Земан: Зашто сам се извинио Србима

Када су нас издали западни или источни савезници, српски народ нам је изразио подршку. А ми смо им одговорили бомбардовањем, рекао чешки председник

Милош Земан (Фото: Р. Крстинић)

Председник Чешке Републике Милош Земан рекао је да се тражећи опроштај од српског народа за НАТО агресију 1999. године ослободио дуготрајне трауме, зато што покајање ослобађа.

Текст под насловом „Извињавам се српском народу“ објавио је на Фејсбуку прес секретар председника Земана Јиржи Овчачек.

– Разговарали смо са господином председником Србије Александром Вучићем о традиционалном чешко-српском пријатељству, које се манифестовало, на пример, 1938. године, када су нас издали западни савезници, а такође и 1968. године, када су нас издали наши источни савезници. Човек не бира. У оба случаја, српски народ нам је изразио подршку. А ми смо им одговорили бомбардовањем – рекао је Земан.

– Због тога желим да искористим прилику да се у своје име извиним за бомбардовање тадашње Југославије. И волео бих, да као особа, тражим опроштај од српског народа. Сметало ми је све ово време – рекао је Земан.

Земан је истовремено подсетио да је Чешка у време доношења одлуке о бомбардовању Југославије била чланица НАТО-а тек неколико недеља.

– Били смо последњи (од земаља НАТО-а) који смо дали сагласност за бомбардовање и очајнички смо тражили да нам се бар једна земља придружи и супротстави нападу, али смо остали сами. Али то нас ипак не оправдава јер то је била манифестација недостатка храбрости. Овим извињењем и тражењем опроштаја ослободио сам се година трауме, јер покајање ослобађа и, како су Латини рекли, dixi et salvavi animam meam („Рекох и спасих своју душу“) – рекао је Земан.

Чешка је примљена у НАТО 12. марта 1999. године, а 12 дана касније почело је бомбардовање тадашње Југославије од стране Северноатлантског савеза.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Вечерње новости/Искра, 19. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Као што сам већ коментарисао, види се да је то искључиво лични чин, што је и сасвим нормално . Свака част Председнику Земану, још једном је доказао да је честит човек који има савест. Ово нема никакве везе са Чешком и ничим није смело изазвати онако неконтролисано булажњење другог, назови Председника.

    14

Оставите коментар