Вечерње новости: Јоаникију трон после Амфилохија

Иако ће о наследнику владике Амфилохија одлучити чланови „црквене скупштине“, највеће шансе за митрополитско достојанство има епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, сазнају „Новости“

Епископ Јоаникије и митрополит Амфилохије (Фото Митрополија црногорско-приморска/Ј. Д. Р.)

СПЦ: Одложен свечани чин устоличења патријарха у Пећкој патријаршији

Устоличење је одложено због епидемиолошких мера које су на снази на Косову и Метохији

Свечани чин устоличења предстојатеља Српске православне цркве у Ставропигијалном манастиру Пећкој Патријаршији, древном седишту Српске православне цркве, одложен је до даљег због епидемиолошких мера које су на снази у јужној српској покрајини, саопштено је из Канцеларије Светог Архијерејског Синода.

Свети Архијерејски Синод СПЦ, под председништвом његове светости патријарха Порфирија, донео је одлуку да редовно заседање Светог Архијерејског Сабора почне служењем свете архијерејске литургије 24. маја, на празник Светих равноапостолних Кирила и Методија, у Спомен-храму Светог Саве на Врачару, а свету литургију ће служити патријарх Порфирије уз саслужење отачаствених архијереја, наводи се у саопштењу.

Патријарх Порфирије (Фото: РТС)

Опрема: Стање ствари

(Фонет/Н1, 14. 5. 2021)

Свети архијерејски сабор СПЦ састаће се после пуне две године 24. маја у Храму на Врачару

За разлику од Црногорско-приморске митрополије, која би на мајском сабору требало да добије надлежног архијереја, на предстојећем заседању највероватније неће бити биран нови митрополит загребачко-љубљански

Избор новог митрополита црногорско-приморског биће једна од најважнијих тачака дневног реда предстојеће седнице Светог архијерејског сабора, која ће почети 24. маја у Београду. Тачан термин заседања зависиће од времена пристизања архијереја у Београд. Мајски Сабор биће прво заседање највишег тела СПЦ којим ће председавати патријарх Порфирије.

Иако ће о наследнику владике Амфилохија одлучити чланови „црквене скупштине“, највеће шансе за митрополитско достојанство, према сазнањима „Новости“, има садашњи епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, који као администратор тренутно управља Митрополијом.

  • У врху цркве искристалисао се начелан став да би најбоље решење за цетињски трон био овај архијереј – каже саговорник „Новости“ из СПЦ. – Процењено је да је он најпогоднија личност да води тамошњу цркву, допринесе смирењу националних и политичких тензија и ради на зближавању Србије и Црне Горе. Ужива велики углед и добро је прихваћен међу верницима. По свему би требало да буде достојан личности и дела покојног митрополита Амфилохија.

У врху СПЦ веома добро стоји и владика јужноамерички Кирило (Бојовић), али тренутно се процењује да је потребнији на америчком континенту. Чланови Сабора, посебно они чије су епархије на тлу Црне Горе, биће упознати са нацртом темељног уговора који ће СПЦ закључити са Владом у Подгорици. Закључење овог документа и успостављање односа са државом према његовим одредбама биће међу најважнијим задацима новог цетињског владике. Потписивање споразума између СПЦ и Црне Горе, најављено је после избора митрополита, што овој тачки дневног реда даје додатну тежину.

Епископи се окупљају у крипти Храма из епидемиолошких разлога (Фото: СПЦ)

За разлику од Црногорско-приморске митрополије, која би на мајском сабору требало да добије надлежног архијереја, на предстојећем заседању највероватније неће бити биран нови митрополит загребачко-љубљански. Ова врста избора, како ствари стоје, биће одложена на годину дана, а овом епархијом наставиће да управља у својству администратора патријарх Порфирије.

Седница Сабора, како се најављује у СПЦ, биће организована сходно противепидемијским мерама, због чега ће изостати и најављено устоличење патријарха у Пећкој патријаршији. Владике ће се окупити и заседати у крипти Храма Светог Саве, по сценарију по коме је крајем фебруара одржан изборни Сабор. Пленарна сала у Патријаршији, где се обично одржавају саборске седнице, не испуњава услове за држање дистанце међу учесницима заседања.

Много тачака на дневном реду

Предстојеће заседање највишег тела СПЦ прво је од 2019. године, па се очекује згуснут дневни ред и велики број одлука. Епископи две године нису поднели извештаје о раду, а разматрање чека и велики број текућих питања везаних за црквену просвету, градитељство, радове на Храму Светог Саве… Епископи СПЦ предвођени патријархом 29. маја на Врачару служиће помен приложницима и ктиторима Светосавског храма, а на састанку са Одбором за изградњу Храма упознаће се са плановима завршних радова.

Р. Драговић

(Вечерње новости)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. А је ли некоме чудно што је министар Спајић био у Израелу са њиховим црквеним поглаваром а Kривокашић у Грчкој са њиховим црквеним поглаваром. Саопштење Kривокапићево је штуро и протоколарно што указује на скривање теме. Саопштење Грчке цркве је веома занимљиво и указује у ком правцу је разговор текао и о чему се причало. Само износим оно што ми је запало за очи и уши, не би унапред судио али узимајући у обзир да ове цркве са Руском црквом нису добре а посредно ни са СЦП ово може бити веома занимљиво ако Кривокапић одбије потписивање Темељног уговора са СПЦ, из било којих разлога што може навести и повезати са долазећим догађајима и одлукама.

Оставите коментар