Емир Кустурица: Имали смо два антифашистичка покрета, а називају нас погрдним именима

Захваљујући пријатељима из Русије постоји идеја о томе да је Други светски рат завршен антифашистичком борбом, нагласио режисер Емир Кустурица

Емир Кустурица (Фото: Спутњик/Радоје Пантовић)

Нажалост, живимо у време у којем су фашисти претворени у антифашисте, а нас који објективно јесмо антифашисти врло често називају погрдним именима, рекао је прослављени режисер Емир Кустурица.

Он је на обележавању Дана победе над фашизмом у Другом светском рату истакао да слободно можемо да поновимо историјску истину да су у српском народу постојале две врсте антифашиста:

„Деветог маја 1941. први герилац антифашиста у Европи је био Дража Михаиловић, с друге стране постојао је партизански покрет који уписујемо у историју као ослободилачки и као покрет који је био против фашиста“, подсетио је Кустурица.

Он је нагласио да захваљујући пријатељима из Русије постоји идеја о томе да је Други светски рат завршен антифашистичком борбом.

„Ослобађање Београда није исто што и ослобађање провинција у БиХ. Мислим да се велика отаџбинска борба одвијала на више планова, а да је Хитлер посустао тамо у Русији, захваљујући којој данас успевамо да освежимо памћење и да схватимо да је наша судбина у антифашистичкој борби“, закључио је Кустурица.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 10. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар