Предраг Кон: Ко нема антитела после друге дозе вакцине, мораће да прими и трећу

Oни који немају антитела после две дозе, треба да приме још неку – или дозу те исте вакцине, или да промене вакцину, рекао епидемиолог и члан Кризног штаба

Предраг Кон (Фото: Срђан Илић)

„Јасно је свима нама који се бавимо овим послом да они који немају антитела после две дозе, а прошло је време, треба да приме још неку – или дозу те исте вакцине, или да промене вакцину“, рекао је Кон за телевизију К1.

Напоменуо је да за сада постоје истраживања само за случајеве када трећа доза долази од истог произвођача као и прве две, али је казао и да је комбиновање вакцина „будућност“.

Кон је додао да се збор прописа се не може очекивати да вакцинација трудница почне истог дана када струка каже да треба да се врши.

Он је казао да је сажетак карактеристика лека саставни део Закона о лековима, а у том сажетку нигде не пише, бар за сада, да могу да се вакцинишу труднице.

„Лекар који поступа изван тога, поступа мимо закона. Ово говорим не само због гледалаца, него и због оних који треба да убрзају читаву бирократију, која иде споро“, рекао је Кон за телевизију К1.

Такође, у пропратној документацији уз испоруке вакцина такође не пише да труднице могу да се вакцинишу, додао је он.

Исто не пише ни у стручном методолошком упутству које пише институт “Батут”, објашњава епидемиолог.

„Према томе, не може се очекивати да истог дана када струка врло јасно каже да треба да се изврши вакцинација трудница, да се то дешава и на терену. Зато што су сви лекари научени да поступају у складу са сажетком карактеристика лека и стручним методолошким упутством“, рекао је Кон.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Данас, 10. 5. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Зајахали и не мисле да стану, а камоли да сјашу. У пуном су галопу. Предлажем да ове уљезе збацимо са грбаче и то док су у пуном галопу. Наши животи се неће вртети око вакцина, и вируса. Стоп вакциноманији!

Оставите коментар