Имунолог Борислав Каменов: Многи који су се вакцинисали немају адекватан имунитет

Aнтитела оних који су прележали корону и оних који су примили вакцину се и те како разликују, поручује имунолог

Бранислав Каменов (Фото: Снимак екрана Прва ТВ/Б92)

Да ли су антитела најбитнија у борби организма против вируса и колико дуго нас штите – то су питања која од појаве вакцине поставља цео свет.

Информације о томе да ли ћемо се вакцинисати против короне сваке године и да ли је потребна и трећа доза, још нису званично потврђене.

Имунолози поручују – вакцинација је неопходна али антитела нису једино што је важно у борби против вируса.

Надали смо се да ће број новооболелих падати како расте број вакцинисаних. Међутим, дневни пресеци и даље нас плаше.

Проф. др Борислав Каменов, имунолог каже да то значи да многи који су се вакцинисали немају адекватан имунитет.

„Да ли је њихово стање организма такво да не могу да дају одговор, што ја мислим да је често то. Токсини се такмиче са успехом вакцине и са борбом против ковида, онда ће он да се разболи ако дође у контакт са вирусом, и то може да се спречи. Говорили смо о витамину Д, а има много ствари које то могу у раној фази да смање инвазију вируса“, напомиње Каменов за ТВ Прва.

Антитела – медицински термин који се тренутно најчешће користи. Вакцине стварају антитела, али, према речима имунолога, антитела оних који су прележали корону и оних који су примили вакцину се и те како разликују.

„О специфичности, када је неко прележао он ће да створи антитела на различите антигене, а вакцинисан само специфичне за онај за који је антиген дат. Вакцине се разликују, кинеска има све антигене, а ове западне имају само спајк антигент, зависи од вакцине која ћете антитела да добијете“, каже он.

Две недеље после друге дозе многи грађани одлазе да провере антитела. Резултати умеју и да изненаде јер варирају од, на пример 1.5 до и више хиљада а лабораторијски налази и за једне и за друге поручују да су заштићени од вируса. Од чега зависи број антитела и који број је довољан?

„Свака лабораторија, односно сваки произвођач, има некакве стандарде за које каже који је то праг која је минимална концентрација која се тим тестом може показати и ниво антитела који је задовољавајући или није задовољавајући“, појашњава Каменов.

Да ли ће нас антитела заштитити или не, нико не може да гарантује, објашњава имунолог Каменов и додаје да су она само део нашег одбрамбеног система а да су Т-лимфоцити много битнији.

„Т лимфоцити су врло важни наравно, ми њих не сагледавамо када причамо о антителима, али нигде не причамо о Igg када сагледавамо. Она могу да се створе ако је Т-лимфоцит укључен, али ми њих не квантификујемо то се научно ради али у практичне сврхе се то не користи. Не убија вирус нас, нас убијају Т-лимфоцити и наш имуни систем зато што смо накупили много вируса јер нисмо на време реаговали да тај вирус адекватно лечимо, а то је посебна прича којој посебна пажња треба да се посвети“, напомиње он.

Уколико будемо морали сваке године да примамо вакцину против короне, најбоље би било, према његовим речима, да се не прими иста као претходни пут, већ различита како би се створили нови антигени.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Б92, 7. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Nemojte vise da nas lazete!

  2. Боли ме брига за антитела, имам своје методе самозаштите и борбе с прехладом. Ми имамо јефтини хемомицин и хидрохлорокин тако да нам корона као и друге небитне респираторне инфекције не може ништа. Много је битније да пошаљемо у затвор кризне штабове и остале корумпиране учеснике ковид пројекта.

Оставите коментар