Драгослав Поповић: Забрињава велики број здравствених радника који не верују у вакцину

Морамо да нађемо начин да паралелно с вакцинацијом задржимо и друге мере, рекао консултант УНИЦЕФ-а и председник Удружења за јавно здравље

Драгослав Поповић (Фото: Н1)

Консултант УНИЦЕФ-а и председник Удружења за јавно здравље Драгослав Поповић изјавио је у Дану уживо да га брине “што постоји и даље велики број здравствених радника који се нису вакцинисали и не верују у вакцину”. “Данас је Светски дан здравља, светско здравље се очувало са две интервенције, једна је чиста вода и прање руку, а друга је вакцинација. Ако здравствени радници имају проблем с вакцинама, имамо један проблем који је жешћи и треба да се запитамо зашто је то тако”, наводи он.

Говорећи о вакцинацији председника Александра Вучића, Поповић каже да су „то што је радио председник радили и многи други политичари“.

„Сад ћемо да видимо да ли ће то имати неког ефекта, међутим, мислим да је од тога важније да видимо како ћемо даље. То је један његов лични гест који је за похвалу, колико ће да има ефекта остаје да се види, а оно што би требало да има ефекта то је једна кампања да се позову сви који се нису вакцинисали“, каже.

Маска је, каже, обавезна на месту вакцинације.

„На крају крајева, та маска је на неки начин један чин подршке и поштовања према здравственом раднику који такође носи маску. Када се ради о самој процедури, она је доста добро организована, било је ствари које су се могле другачије одрадити, проблем је што смо се ми до сада ослањали на оне који су већ одлучили да се вакцинишу, који су сами направили тај неки активни корак пријавили се за вакцинацију и касније водили рачуна да се тај процес обави. Тај део становништва је исти онај који се више придржавао мера и носио маске, ако ти људи престану то, маске ће постати реткост у нашем простору“, каже он.

Коментаришући причу о обавезној вакцинацији, каже да смо „ми имали обавезну вакцинацију раније“.

„Доста смо говорили о претходним епидемијама, спомињали смо вариолу веру, тада нико није постављао питање да ли је нешто обавезно или не. Тежимо томе да на основу знања грађани сами донесу одлуку да се вакцинишу“, каже он.

Формирали смо, додаје, структуру и модел вакцинације.

„Имамо све услове, мислим да та обавезност и необавезност је прилично вештачка категорија, она може да изазове и неке негативне ефекте“, каже.

Сви смо, каже, „одједном постали стручњаци и за вакцине и за производњу и за имунологију“.

„Кад сагледамо то где је наша вакцинација данас, ми смо направили доста, али то није ни близу довољно да бисмо могли да осетимо утицај вакцинације на тренутну циркулацију вируса и тренутно стање пандемије, ако могу тако да назовем, треба још много да се ради да бисмо дошли у ту фазу. Уз вакцинацију морамо да се придржавамо свих оних мера. Морам да нагласим да градови као што је Лондон, тамо је много више људи вакцинисано, али и даље су маске обавезне, дистанце и већина јавних простора је затворена“, каже.

Мишљења је да смо „изгубили шансу са претходном стратегијом која је била крени-стани, ублажи-притегни“.

„Морамо да нађемо начин да паралелно с вакцинацијом задржимо и друге мере. Сви смо уморни, ником није лако и једноставно, али мислим да решења око нас има много, нека су ту на дохват руке, не треба много да се мудрује о томе“, каже.

Истиче да је потребно да урадимо више.

„Кад се ради о вакцинацији самој, мислим да су два корака била важна. Један је излазак из здравствених центара тих мобилних екипа ка селима, јер за њих трошкови да дођу до вакцине су много већи него ако сте у граду и ако вам је вакцинација на 200 метара од куће. Друга ствар је била што се организовало и МДУЛС и невладин сектор да помогне људима да се пријаве, да приђу порталу еУправа, а сад постоји могућност да се појавите на вакциналном пункту и добијете вакцину“, каже он.

Истиче да га брине што постоји и даље велики број здравствених радника који се нису вакцинисали и не верују у вакцину.

„Данас је Светски дан здравља, светско здравље се очувало са две интервенције, једна је чиста вода и прање руку, а друга је вакцинација. Ако здравствени радници имају проблем с вакцинама, имамо један проблем који је жешћи и треба да се запитамо зашто је то тако“, наводи он.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 7. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. На светски дан здравља мисли о свом здрављу мене пусти на миру.

    15
  2. Вакцина није Бог. То је превазиђени реликт 19 века у који верују још само примитивци и који форсирају само корумпирани медији и корумпирани државни службеници

Оставите коментар