Универзитет Оксфорд: Уочавање нуспојава вакцине Астра Зенека показатељ да систем надзора функционише

Мање смо забринути кад видимо да се праћење безбедности наставља под пажљивим надзором регулатора, саопштавају из Оксфорда поводом њихове вакцине настале у сарадњи са Астра Зенеком

Фото: Џоел Сагет/АП фото

Универзитет Оксфорд саопштио је да је идентификација ретких крвних угрушака који би могли бити повезани са његовом вакцином против ковида-19 показала да систем безбедности функционише, а да су британски и европски регулатори утврдили да су користи од вакцине веће од ризика.

„Мање смо забринути кад видимо да се праћење безбедности наставља под пажљивим надзором регулатора… Идентификација ретких случајева крвних угрушака, који би могли бити повезани са вакцином, показује да систем безбедности функционише“, рекао је у среду Ендрју Полард, директор Оксфорд Ваксин Груп, која је развила вакцину са „Астра Зенеком“, објавио је Ројтерс.

Полард је навео да је безбедносни систем омогућио надзорним органима да закључе да су користи од вакцинације и даље веће од ризика, те да истовремено предузима мере које помажу да се ублажи сваки могући ризик, преноси Танјуг.

Комитет за безбедност Европске агенције за лекове (ЕМА) закључио је да би ретка појава крвних угрушака са ниским нивоом тромбоцита требало да будe наведенa као врло редак нежељени ефекат вакцине „Астра Зенека“, наводи се у саопштењу објављеном на сајту те европске институције.

Пријављена комбинација крвних угрушака и ниског нивоа тромбоцита је врло ретка, а укупне користи вакцине у спречавању ковида-19 премашују ризике од нежељених ефеката, наводи ЕМА.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 8. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар