Имунолог Милош Марковић: Не знамо колико је антитела довољно за заштиту од короне

Зато ја не видим никакав смисао да се мери ниво антигена, иако сам свестан да људи то масовно раде, каже доктор Марковић

Имунолог Милош Марковић (Фото: Лична архива/Политика)

Имунолог Милош Марковић изјавио је да мерење антигена није целокупна процена имунитета и да се у овом тренутку са сигурношћу не зна „која антитела и у којој мери штите“.

„Не знамо ни који ниво антитела је потребан за заштиту“, рекао је за лист Политика Марковић, имунолог са Института за микробиологију и имунологију Медицинског факултета у Београду.

Он је оценио да је на делу права „антителоманија“, односно да многи после вакцинације против короне иду у лабораторије да мере ниво антитела и да после резултате стављају на друштвене мреже.

Према његовим речима, не зна се колики ниво антитела треба да има особа да би се знало да је заштићена од короне.

„Поред тога, различите лабораторије користе различите технике мерења, које још увек нису стандардизоване и чији резултати не могу да се пореде, односно не могу да се пореде бабе и жабе, сликовито речено“, рекао је Марковић.

Како је навео, не значи да ће неко ко има у налазима антитела 100 бити више заштићен од оног ко има 50.

„Зато ја не видим никакав смисао да се мери ниво антигена, иако сам свестан да људи то масовно раде. Дијагностичка метода је сврсисходна само ако може да се протумачи налаз и предузму мере“, навео је Марковић.

Како је истакао, „он не зна да протумачи резултате антитела, нити мисли да ико у свету то може да каже, а ако неко сматра да зна, волео би да му објасни на основу чега то мисли“.

„Желим да кажем да нико тренутно не може човеку да каже да је сигурно заштићен од короне“, рекао је Марковић.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 9. 4. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар