Италија: Истрага против званичника СЗО због извештаја о вирусу корона

Тужиоци у Бергаму отворили истрагу против Раниерија Гере, некадашњег помоћника генералног директора СЗО, због наводно лажних изјава датих на саслушању у новембру

Пусти Трг у Милану, фебруар 2020. (Фото: Лука Бруно/АП фото)

Италијански тужиоци оптужили су високог званичника Светске здравствене организације (СЗО) да их је лагао о извештају СЗО о одговору Италије на корона вирус.

Тужиоци у Бергаму отворили су истрагу против Раниерија Гере, тада помоћника генералног директора СЗО због наводно лажних изјава датих на саслушању у новембру.

Гера је био веза СЗО са италијанског владом када је Италија прошле године била епицентар избијања ширења корона вируса у Европи.

Тужиоци истражују зашто је регистрован велики број умрлих од корона вируса у Бергаму и да ли је недостатак спремности Италије да одговори на епидемију играо улогу у томе.

Њихова истрага се проширила на извештај СЗО о одговору Италије на корона вирус, у којем се наводи да италијанска влада није ажурирала свој план спремности на неку пандемију од 2006.

СЗО је уклонио извештај са свог сајта 14. маја, дан после објављивања, и никада га није поново објавио. Нестанак документа сугерише да је СЗО повукла извештај да би избегла евентуалне критике и одговорност италијанске владе.

Гера је био високи званичник у италијанском Министарству здравља у периоду 2014-2017, када је план приправности за пандемију требало да буде ажуриран у складу са смерницама ЕУ.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 9. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар