Данијел Сервер: Нон пејпер више нуди Београду него Приштини

Професор на вашингтонском Универзитету Џонс Хопкинс и бивши званичник ЦИА најавио да ће за неколико дана на свом блогу објавити сопствени „нон пејпер” за Западни Балкан 

Фото: Политика архив

ВАШИНГТОН – Професор на вашингтонском Универзитету Џонс Хопкинс Данијел Сервер тврди да незванични документ,  такозвани „нон пајепер”  (Non-paper) , који је недавно објавила приштинска Коха, више у интересу Београда него Приштине и приметио да је председник Вучић био у праву када је рекао да он нуди „више од Ахтисаријевог плана”.

Сервер, познат по ставовима супротним интересима Срба и Србије објавио је на свом блогу „peacefare.net”, да би овај предлог оставио „косовску државу” знатно мање суверену него што је данас, док би се од Београда тражило да учини мало више од тога да има представника у Приштини.

Он сматра да овим „нон пејпером” Приштина не би добила практично ништа, како каже, ни билатерално признање од Србије ни чланство у УН, већ само „нејасна обећања о поступању са сувереном државом”.

Данијел Сервер (Фото: Мидхад Потуровић/Радио Слободна Европа)

Тврди и да је „нон пејпер” дубоко неправедан јер не нуди узајамност коју види у реципрочним приступу Београда заједницама са већинском албанском мањином на југу централне Србије као што би га имале општине на северу КиМ.

Сервер је најавио, наводи Танјуг, да ће за неколико дана на свом блогу објавити сопствени „нон пејпер” за Западни Балкан, који ће, како је навео, бити у складу са званичном америчком политиком поштовања суверенитета и територијалног интегритета свих држава Балкана, али ће садржати средства за постизање њиховог чланства држава у Европској унији.

Александар Вучић: Признање никако, за остало – нећемо добити бољи папир

Председник Александар Вучић изјавио је јутрос, поводом „нон пејпера” о решењу за КиМ, да Србија то не би могла да прихвати због признања Косово, док за све остало, каже, никада нећемо добити бољи папир.

„А, при том зна се да ја нисам од оних који такве ствари говори, јер сам увек говорио да ћемо добити бољи папир”, додао је.

Србија не може и не сме да прихвати признање Косова, истакао је и додао да нам оно друго (из тог документа), никада неће ни понудити, преноси Танјуг.

„Зато је то неко и ставио, да нам то никада не би било понуђено”, рекао је Вучић новинарима на Фрушкој гори.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 1. 5. 2021)Categories: Вести

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар