Блокада Суецког канала као удар на кинески „Појас и пут“

Текућа криза представља катастрофу за пловни пут кинеског „Појаса и пута“ између Европе и Кине

Фото: ЕН24

(Њемачке пословне вијести/DWN, 27. 3. 2021)

Према процјенама специјалистичких фирми, теретни брод с контејнерима „Евер гивен“ под заставом Панаме, који се у уторак насукао у Суецком каналу, могао би бити одблокиран идуће седмице.

У питању је догађај без преседана у 150 година дугој историји канала, кажу стручњаци.

САД су понудиле помоћ. „Имамо опрему и капацитете које већина земаља нема. Погледаћемо како можемо бити од помоћи“, изјавио је амерички предсједник Џо Бајден у петак. Управа Суецког канала поздравила је понуду, објавивши да је и Турска понудила помоћ. Енглески Гардијан пише да би брод могао остати заглављен седмицама.

Кроз Суецки канал пролази 30 одсто свјетског промета контејнерима и око 12 одсто све робе. Криза најтеже погађа Русију и Саудијску Арабију, који главнину своје нафте транспортују Суецким каналом. Највећи увозници су Индија и Кина. Застој ће нанијети штету и њемачкој привреди.

Текућа криза представља катастрофу за пловни пут кинеског „Појаса и пута“ између Европе и Кине. Пловни пут почиње од Фужуа у Кини, и преко Џакарте, Шри Ланке, Индије, Етиопије, Аденског залива, Суецког канала и Грчке завршава у Венецији, одакле почиње копнени. Ради остварења пројекта Кина улаже у у инфраструктуру, транспорт и енергетику 65 земаља кроз које пут пролази. Кинеска улагања од 2013. достижу износ од 6о милијарди долара. Пекинг намјерава да до 2023. улажи додатних 600-800 милијарди долара.

У сред кризе, 26. марта, амерички предсједник Џо Бајден предложио је предсједнику британске владе Борису Џонсону да „свјетске демократије“ створе алтернативу кинеској иницијативи.

Посљедњи велики удар на пловни пут „Појаса и пута“ десио се августа 2020, кад је експлозијом уништена лука Бејрут.

С њемачког посрбило, скратило и приредило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , , ,

Оставите коментар