Све више земаља обуставља употребу вакцине Џонсон и Џонсон

Привремено обустављена употреба вакцине Џонсон и Џонсон због ретке појаве крвног угрушка након вакцине

Вакцина Џонсон и Џонсон (Фото: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT)

ЛОНДОН – Сједињене Америчке Државе, Европска унија и Јужноафричка Република одлучиле су да привремено обуставе употребу вакцине против ковида-19 компаније Џонсон и Џонсон, после извештаја о реткој појави крвног угрушка.

Регистровано је шест случајева ове појаве након што је дато више од 6,8 милиона вакцина, саопштила је америчка Агенција за храну и лекове (ФДА).

Џонсон и Џонсон је обуставио испоруку својих вакцина у ЕУ, започету ове седмице, пренео је Би-Би-Си.

Одлука је донета након сличних случајева тромбозе услед употребе вакцине Астра Зенека, после чега су земље увеле рестрикције када је реч о употреби овог цепива.

ФДА је саопштила да препоручује привремену обуставу „из предострожности”. Агенција је потврдила да је један пацијент умро од компликација изазваних крвним угрушком, а још један је у критичном стању, преноси Танјуг.

У свих шест случајева реч је о женама старости од 18 до 48 година, а симптоми су се појавили шест до 13 дана после вакцинације.

После препоруке ФДА, све америчке федералне државе прекинуле су давање вакцине компаније Џонсон и Џонсон до завршетка додатне истраге о њеној безбедности.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар