Институт Роберт Кох: Ризик од преноса заразе мањи код вакцинисаних него код ковид негативних

Према мишљењу тог института, особе које су примиле и другу дозу вакцине, требало би да буду ослобођене обавезних тестова

Фото: Спутњик

Немачки епидемиолошки институт „Роберт Кох” објавио је да код људи вакцинисаних против корона вируса нема неког ризика од преноса заразе након чега је немачки министар здравља Јенс Шпан данас најавио ублажене мере за вакцинисане.

„Ко је у потпуности вакцинисан он се у будућности мора третирати као и особе са свежим негативним тестом на корона вирус”, рекао је Шпан у разговору за недељно издање дневника „Билд”.

Он се притом позвао на извештај државног епидемиолошког института „Роберт Кох” из кога произлази да је код особа које су у потпуности вакцинисане могућност преношења корона вируса мања него код особа које су тестиране негативно, пренео је Танјуг.

Према најновијим сазнањима, ризик преноса корона вируса код особа које су вакцинисане, најкасније 15 дана након примања друге дозе вакцине, мањи је него код особа са негативним тестом на корона вирус, произлази из извештаја института „Роберт Кох”.

Према мишљењу тог института, особе које су примиле и другу дозу вакцине, требало би да буду ослобођене обавезних тестова и карантина.

Немачки министар здравља је рекао како је извештај Института послат јуче савезним покрајинама како би се што пре особе које су вакцинисане ослободиле обавезе тестирања и самоизолације.

Вакцинисане особе би тако могле да имају приступ услугама попут фризера или уласка у продавнице или музеје где се захтева актуелни негативни тест.

„Ми би следећих недеља у разговору са покрајинским властима требало да нове мере спроведемо у дело”, рекао је Шпан.

Део наслова и опрема: Стање ствари 

(Политика, 4. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

 1. Комитет за ПС је на добровољно одабраним заморцима спровео сопствено истраживање под радним називом “Велико Олакшање”. Стручну подршку истраживању пружило је С(*)ање ствари.

  Утврђено је да код ЗДРАВИХ апсолутно нема ризика од преноса заразе, како код невакцинисаних тако и код оних вакцинисаних било којом вакцином.

  Претпоставља се да је код једних могућност преношења вируса најмања могућа (R=0) а да се код других ипак не може потпуно одбацити нека минимална, неодређена и теоретска вероватноћа јер су неки трагови контаминације нађени у столицама. Највероватније услед квара на опреми дошло се до сумњивих резултата (R < 1) који би могли нарушити експоненцијални раст, довести до даљих подела и нарушавања јединства, чак и до дезинтеграције, што је одбачено као неприхватљив резултат.

  Који су “једни” а који су “други” биће објављено после додатних истраживања јер су и једни и други ионако изгледали као да немају никакве симптоме, што и даље упорно чине. Свима је превентивно препоручено да воде рачуна о исхрани односно да пазе шта једу, скренута им је пажња и на широку доступност витамина на другом месту.

  Како су и једни и други ЗДРАВИ Комитет налази да би могли да имају приступ свим услугама попут фризера, уласка у продавнице/музеје односно за све дестинације за које се захтева актуелни негативни тест и/или вакцинација, ако се другачије (сточни пасош) не нареди.

  Што се тестирања НИЈЕ коришћена кинеска метода узимања аналног бриса већ модификована неинвазивна метода узорковања столице (од милоште названа “гледање из шоље”). Комитет за ПС овом приликом жели да изрази своју подршку обема методама јер су се показале као најтачније (да “најбоље раде”) и да апелује да се и свим грађанима што пре омогуће ови видови тестирања.

  Мишљења смо да би, нарочито уз могућност слободе избора конкретне методе, одзив грађана био незапамћен што би у најкраћем могућем року могло да доведе до победе над закључавањем. У Комитету смо уверени у високу спремност грађана да се одазову на овај начин. Надлежнима скрећемо пажњу да благовремено изврше припреме за овај масиван одзив, да ојачају капацитете за овај вид тестирања и обавезно обезбеде довољан број маски. Не сме се дозволити да дође до нежељеног разбацивања узоркованог материјала јер би то еколошку ситуацију, ионако лошу, могло додатно да угрози.

  Надлежни би за помоћ могли да се обрате код ЕУ и НАТО, и то како око пријема и обраде узорака тако и око организовања унутрашљег дијалога на ову далеко најунутрашњију тему. Како већ приличи и пракса налаже, ваљало би да се у ово укључе аналитичари из квалификованих НВО и одбори Наука/Уметности Србије, пожељно медицинске струке али свакако по њиховом избору.

  Подршка медија сигурно не би изостала а Комитет је већ и сам приступио осмишљавању медијске стратегије (припрема билборда, израда слогана, ТВ/радио реклама, прикладних СМС порука) у чему ће саопштење бити издато по завршетку додатних истраживања.

  Очекивани споредни ефекат ове кампање је и то што би, услед позитивног расположења и подизања борбеног морала, у великој мери дошло и до ослобађања великог броја грађана који пате због затвора, хроничног и акутног, што би такође била историјска победа.

  Ово Велико Олакшање извесно би се осетило како код нас тако и шире у Региону.

Оставите коментар