Дојче веле: Италијанска мафија користи ТикТок за регрутовање омладине

Државни тужилац Де Рахо каже да је веома тешко борити се против такве пропаганде мафије на ТикТоку. То никад нису злочини које чине, него самохвала моћи и богатством

Ерколано, предграђе Напуља раније познато по обрачунима мафијаша (Фото: Даниела ДеЛоренцо/Дојче веле)

На популарној друштвеној мрежи људи деле снимке где плешу, глуме или се глупирају. А ту је и италијанска мафија која се на ТикТоку размеће богатством и моћи, и представља као нешто кул. Тако се регрутује омладина.

Видео траје једва пола минуте и показује моћ организованог криминала: уз музику „за душу“ људи из Напуља, види се група педесетак мотоциклиста који језде једва осветљеним улицама града. Ако некоме није јасно, ту је и симбол локалног мафијашког клана Каморе.

ТикТок је постао важан за мафију. Таквим снимцима где се виде млади припадници клана јасно се поручује: овде смо ми газде“, објашњава Марсело Раведуто са Универзитета Салерно. Он већ годинама проучава мафију.

Слично мисли и највиши државни тужилац Италије за случајеве организованог криминала Фредерико Кафијеро де Рахо. „То је феномен који се све више примећује протеклих месеци. Иако се не показује насиље, циљ је да се покажу присуство и снага. За то се користе платформе попут ТикТока“, упозорио је он у разговору за лист Република.

Кинеска платформа није посебно избирљива, тамо се објављује све и свашта, али ретко има сцена насиља. Видео Каморе, осим моћи, омладини показује још нешто: ми смо кул, овде је права екипа.

На другим снимцима се млади мафијаши хвале скупом одећом, брзим аутомобилима и луксузним становима. Најчешће су у позадини шлагери с југа Италије у којима се пева о љубави и слободи, али и о поштовању према породици.

Мафија иде у корак са временом

Криминалистичке стручњаке не чуди да мафија све више користи ТикТок. Та платформа је све популарнија међу младима, а мафија зна да иде у корак са временом. О прилагођавању духу времена често је писао и Карло Бонини, аутор више књига о италијанској мафији.

„Велика је грешка мислити да мафија 2021. године може да опстане ако изгледа онако као у филму ‘Кум’. Нема више накривљених капа и скраћених сачмарица. Ти архаични показатељи моћи имају сад друго, модерно обличје. Мафија тако успева да преживи у нашем добу“, каже Бонини.

Додуше, „вредности“ су непромењене: породица и верност. Спектакуларно се приказују снимци изласка мафијаша из затвора и поновног сусрета са фамилијом.

Како каже професор Раведуто, друштвене мреже су за мафију једнако оружје као и пиштољи. „То је опасно оружје јер ствара дојам да је мафија нешто што непрестанце постоји у комшилуку. Са музиком која се користи у снимцима делују као отмено, у тренду, и привлаче лајкове младих.“

Опасније од пиштоља

Реклама служи за мобилизацију подмлатка. На једном другом видеу се маскирани младић хвали како сваког дана добија 300 евра само да чува стражу мафијашима. Има и снимака на ТикТоку где мафијаши осуђени на кућни притвор демонстративно режу наногице.

„Представљају се као да имају стил живота који је нешто другачије од обичних људи“, прича Раведуто. „Иметком који се показује, преноси се арогантна и на неки начин насилничка порука да обичан живот не може довести до успеха.”

Државни тужилац Де Рахо каже да је веома тешко борити се против такве пропаганде мафије на ТикТоку. То никад нису злочини које чине, него самохвала моћи и богатством. Нема закона који то забрањује.

Јерг Сајселберг

Наслов и опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 13. 3. 2021)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading