Позив на акцију: Помозимо стипендију „Владимир Ћоровић“ српског друштва Просвјета из Мостара

Српско просвјетно и културно друштво Просвјета, Градски одбор Мостар, 2016. године обновило стару праксу стипендирања ученика

Српски народ је задњих стотину година оставио неизбрисив траг у културном, историјском и привредном животу Мостара. Мостар је одувијек био центар херцеговачких Срба, један од најзначајнијих центара нашег народа, те је био и остао сједиште наше Цркве у Херцеговини.

Печат који су српски народ и његова Црква оставили у овом граду неизбрисив је дио мостарске историје, јер је неоспорна чињеница да мостарски културни, национални и вјерски мозаик не би био тако богат без мостарских Срба и Српске православне Цркве.

Управо због тога, наш народ који је на овим просторима девастиран посљедњих тридесет година, може се очувати само улагањем у знање.

Мостар је изњедрио великане попут Алексе Шантића, Светозара и Владимира Ћоровића, Атанасија Шоле, а наша је стипендија покушај да на старим и чврстим темељима поново зидамо заједницу која ће бити препознатљива по добру и да сачувамо ватру нашег богатог наслијеђа.

Од самог оснивања СПКД Просвјета је увијек окупљало највеће интелектуалце, као што су Алекса Шантић, Атанасије Шола, Григорије Петров, Јован Дучић, Јован Цвијић, Перо Слијепчевић, Петар Кочић,  Светозар и Владимир Ћоровић, Урош Круљ и други, који су не само својом великом стваралачком и креативном енергијом подстицали рад Друштва, већ су га као легатори и материјално помагали.

Друштво је забрањивано два пута у оба свјетска рата, а 1949. године је угашено од стране комунистичких власти, да би се поново обновило 1990. године.

Српско просвјетно и културно друштво Просвјета, Градски одбор Мостар, 2016. године је обновило стару праксу стипендирања ученика, угледајући се на дугогодишњу традицију нашег Друштва. Обнављање стипендирања иницирао је Славко Андрејевић, праунук чувених Мостарца Шпире и Анике Докић, а подржала га је и благословила мостарска Црквена општина.

Те 2016. Славко Андрејевић и Црквена општина Мостар били су једини донатори, а од 2016. до 2018. стипендирали су 21 студента и ученика.

Управни одбор СПКД Просвјета Градски одбор Мостар, на својој сједници 13. 7. 2018. године и званично је установио Просвјетину стипендију под именом академика Владимира Ћоровића.

Комисија је у школској 2018/2019. изабрала 34 стипендиста рангираних и оцијењених према условима конкурса.

У школској 2019/2020. број стипендиста је нарастао на 75, а број донатора на 24.

***

Стање ствари позива приложнике да према својим могућностима узму учешћа у стипендирању српских ученика и студената. Прикупљање прилога траје до средине априла.

Инструкције за плаћање из иностранства:

Прималац: Српско просвјетно и културно друштво Просвјета – Градски одбор Мостар
Адреса: Конак број 7, 88000 Мостар

Назив банке: Sberbank BH d.d. Mostar

IBAN: BA391402011200700515

SWIFT: SABRBA22

*

Инструкције за прилоге у КМ валути:

Прималац: Српско просвјетно и културно друштво Просвјета – Градски одбор Мостар
Адреса: Конак број 7, 88000 Мостар

Назив банке: Sberbank BH d.d. Mostar

Број рачуна: 1402011130004490Categories: Моба

Tags: , , ,

3 replies

 1. Joш од поплава из 2014. године, када је у Републици Српској дебело Добој страдао, потресло ме сазнање да се не може послати новац у динарима из Републике Србије у Републику Српску. Тачније, према инструкцијама представништа Републике Српске у Србији, то је теоријски било могуће у Комерцијалној банци, али ја нисам нашао тај пут, а питао сам више пута.

  Један од битних услова специјалних веза између Републике Србије и Републике Српске, био би да се омогући једноставно плаћање у динарима из Србије за Републику Српску (уз иоле коректнне услове за конверзију) и vice versa. Ако је неко има искуства о овој теми, молио бих да напише.

 2. Како да уплатим донацију преко уплатнице Комерцијалне банке у Београду

 3. @ Предраг Ђурђевић

  Морате да одете лично у Комерцијалну банку (претпостављам да је и код њих тако, у Интези мора лично), и тамо да са службеницом попуните ове инструкције (уз то да морате имати новац на девизном рачуну у еврима који желите да донирате, плус још мало за провизију банке):

  Инструкције за плаћање из иностранства:

  Прималац: Српско просвјетно и културно друштво Просвјета – Градски одбор Мостар
  Адреса: Конак број 7, 88000 Мостар

  Назив банке: Sberbank BH d.d. Mostar

  IBAN: BA391402011200700515

  SWIFT: SABRBA22

  Хвала на намери да помогнете стипендију,
  Александар Лазић

Оставите коментар