Емир Кустурица и Мило Ломпар одбили кандидатуру за чланство у САНУ

Не вјерујем у добре намјере господина Владимира Костића, а најмање у његово виђење будућности Косова и Метохије, стоји у образложењу Емира Кустурице

Извор: N1

Изборна трка за нове чланове Српске академије наука и уметности се захуктала, предлози за нове чланове стижу споља, али већ и из самих одељења.

Како Вечерње новости сазнају, за чланство у Одељењу за језик и књижевност САНУ предложени су режисер Емир Кустурица и песник и председник Матице српске Драган Станић. На истом списку за дописне чланове овог одељења су и универзитетски професори катедри за српски језик и књижевност: Мило Ломпар, Рајна Драгићевић, Радивоје Микић, Марко Недић, Миливој Ненин и Зорица Несторовић. Ту су и писци Радован Бели Марковић, Селимир Радуловић, Михајло Пантић, Горан Максимовић, Мирослав Максимовић и Зоран Живковић, Владан Матијевић и германиста Миодраг Лома.

Како су Вечерње новости раније писале, за новоформирано одељење уметности које је настало преименовањем Одељења за ликовну и музичку уметност, институције изван Академије предложиле су редитеље Дејана Мијача и Горана Марковића, сценографа Миодрага Табачког… Међу кандидатима за ово одељење су и композитори Ивана Стефановић, Срђан Хофман, Зоран Ерић, Милан Михајловић, гитариста Урош Дојчиновић и теоретичарка културе Милена Драгићевић Шешић.

За улазак у Одељење друштвених наука, а на предлог институција изван САНУ, бориће се филозоф Илија Марић, етнолог Бојан Јовановић, социолог Драгољуб Ђорђевић и демограф Мирјана Рашовић. За Одељење за математику, физику и гео-науке научно-наставно веће Машинског факултета предложило је проф. др Миодрага Спалевића.

Према изборној процедури у САНУ, након што Комисија за праћење избора прегледа предлоге који су стигли од институција споља, они ће, до краја фебруара, бити достављени одељењима. Кандидате могу да предложе и три редовна члана САНУ.

Током марта и априла одељења и огранци формирају своје предлоге, а потом се сви предлози враћају на гласање одељењима, који у изборном процесу имају веома важну улогу.

Тај, први круг гласања, завршава се до краја маја, а у јуну се предлози кандидата који су добили натполовичну или двотрећинску већину на гласању у одељењима прослеђују Председништву. Потом ће, у септембру, са тим резултатима бити упозната јавност, те ће три недеље трајати рок за достављање примедби. Коначно, током октобра ће се сви чланови САНУ упознати са предлозима који су прошли гласање, а главни избори ће се одржати 4. новембра, на Изборној скупштини САНУ. По правилу, кандидати који добију двотрећинску подршку матичног одељења имају значајно веће шансе да и на Скупштини освоје потребан број гласова и тако испуне услов за чланство у САНУ.

(Вечерње новости/Искра, 27. 2. 2021)

Емир Кустурица: Не верујем у добре намере Костића, бришите ме са списка

Прво: Тешка срца сам донио одлуку да се захвалим Одјељењу језика и књижевности САНУ на кандидатури за чланство у угледној установи и да, ево, љубазно замолим брисање мога имена и презимена са поменутог списка. Требало би да будем и слијеп код очију, па да повјерујем како осветољубиви Костић нема већину својих људи у Одјељењу језика и књижевности и контролу над армијом академика у другим одјељењима код којих ће издејствовати све што замисли. Ускоро би могла да услиједи његова оставка која неће бити прихваћена. Он неће, они хоће.

Емир Кустурица (Фото: М. Цветковић/Искра)

Друго: Овај корак не чиним потцјењујући истину да су се степеницама САНУ пели Миланковић, Пупин, Тесла, Андрић, Екмечић и ко све још важан и судбоносан за нашу Србију. Ја сам филмски редитељ, па онда тек млади писац и времешни музичар (што не значи да нисам архитекта, градитељ и да нећу, једне ноћи, у свему бити бољи и старији). Ипак, данас у Србији има млађих писаца који, по мом увјерењу, заслужују да буду академици прије мене.

Треће: Предсједник САНУ, Владимир Костић, је телефонским разговором обавијестио Одјељење за језик и књижевност како би требало они да ме предложе за чланство, а не новостворено Одјељење за умјетност гдје су кандидати сценски умјетници и што представља медиј у којем сам постигао највеће резултате. Таква кандидатура би одговарала здравом разуму и читавом поступку дала смисао. Овако, та су врата отворена вредним умјетницима, али онима чија политичка коректност је јачи израз, него њихово дјело.

Четврто: Не вјерујем у добре намјере господина Владимира Костића, а најмање у његово виђење будућности Косова и Метохије које се разликује не само од ћутљиве већине у САНУ, него је потпуно у складу са сорошевским виђењем окупираног Косова и Метохије, али и будућности Србије. Дуго ће се чекати одговор на позив Бећковића, Пипера, Тешића, Данојлића о неопходности истицања става САНУ у вези са статусом и будућношћу Косова и Метохије.

(Искра, 28. 2. 2021)

Мило Ломпар одбио кандидатуру за чланство у САНУ

После Емира Кустурице, и професор Филолошког факултета у Београду и председник Задужбине Милоша Црњанског Мило Ломпар одбио је кандидатуру за члана Српске академије наука и уметности (САНУ).

Мило Ломпар (Извор: Спутњик)

Поводом текста „И Кустурица кандидат за САНУ“, објављеног у броју Вечерњих новости од суботе, реаговао је Ломпар кратком изјавом.

„У вези са вашим текстом о овогодишњим кандидатима за чланство у САНУ, које је евидентирало Одељење језика и књижевности, молим да – и у електронском и у штампаном издању – објавите следећу изјаву, будући да је поменуто и моје име.

Као особа која је именована као кандидат још 2015. године, написао сам писмо тадашњем секретару Одељења (19. 3. 2015), у коме сам тражио да се моје име уклони са листе кандидата. Ништа се у мом понашању и мишљењу није од тада променило“, написао је Ломпар, преносе Вечерње новости.

Подсећамо, претходно се Емир Кустурица огласио поводом тога што га је Одељење језика и књижевности САНУ кандидовао за чланство у тој институцији, поручивши да не верује у добре намере (председника САНУ) Владимира Костића и да их моли да његово име и презиме избришу са списка.

(Спутњик/Искра, 28. 2. 2021)

Владимир Костић одговорио на отворено писмо Емира Кустурице

Емир Кустурица, осим његове уметничке неупитности, дефинитивно није особа о којој у овим околностима могу да размишљам, а камоли да против њега смишљам неразумљиве завере због неке, само њему знане, „освете“, оценио је данас у Писму председник САНУ, академик Владимир Костић.

Владимир Костић (Фото: Новости)

Он указује да свакодневно трпи оркестриране нападе засноване на неистинама и приписаним, измишљеним ставовима, али да га је изјава Емира Кустурице натерала да макар за кратко изађе из „(само)наметнутог ћутања“.

„У процедуралном смислу“, истиче Костић, „Одељење језика и књижевности није до сада кандидовало господина Емира Кустурицу као кандидата на изборима за чланство у САНУ, који су планирани за новембар ове године“.

Он подсећа да се, по процедури избора то може урадити тек у априлу и мају, и наводи да је Кустурица, колико је њему познато, „евидентиран као један од могућих кандидата одељења о којима ће се тек гласати у неколико кругова током наредних месеци, и то на предлог академика Матије Бећковића“.

„Уосталом, на исти начин и на истом одељењу господин Емир Кустурица је био предложен и у изборном циклусу 2018. године“, прецизирао је Костић, коме „звучи крајње апсурдно“ идеја да је овога пута извршио утицај на академика Матију Бећковића да га предложи.

„Господин Емир Кустурица и ја се не познајемо, сем неколико случајних и свечарских сусрета. Нисам никада крио и то сам у неколико јавних наступа веома јасно рекао, да га сматрам великим уметником“, наглашава председник САНУ и објашњава да то мисли и сада, без обзира на евентуалне међусобне неспоразуме и разлике.

Као нетачан, Костић одбацује навод Кустурице да је председник САНУ телефоном обавестио Одељење за језик и књижевност како би требало они да га предложе за чланство, а не новостворено Одељење за уметност где су кандидати сценски уметници.

Нисам контактирао Одељење за језик и књижевност, а свакако не предлагача, и то ће верујем, сами потврдити и они који ово одељење воде и они који су његови чланови, поручио је Костић.

Он образлаже да предлоге на било ком одељењу дају сами чланови и тешко да ту било шта може неко са стране, без обзира на функцију, а можда и управо због ње, али одбија да коментарише „идеју о деменцијалном науму да господин Емир Кустурица буде предложен, а потом неизабран“.

Осим његове уметничке неупитности, он дефинитивно није особа о којој у овим околностима могу да размишљам, а камоли да против њега смишљам неразумљиве завере због неке, само њему знане, „освете“, прецизирао је Костић.

„Господин Емир Кустурица ми приписује способности контроле ‘армије’ академика која, очито парадоксално, као ‘тиха већина мисле другачије’, вређајући и њих и њихов интегритет“, указао је председник САНУ и предочио да „академике једноставно није могуће контролисати“.

Зграда Српске академије наука и уметности (Фото: Никола Тркља)

„Нису то успели ни неупоредиво моћнији од мене“, нагласио је Костић и упитао како је могуће контролисати вишекратно тајно гласање током изборног процеса?

Помињање политички коректних кандидата ми није разумљиво, мада је несумњиво увредљиво, оценио је Костић, утолико пре што на овом нивоу предлагања нико не може да буде више од евидентираног ствараоца.

Председник САНУ напомиње да Кустурица не зна шта он мисли о „трагедији отетог Косова и Метохије“, а не жели да се „по питању патриотизма надгорњавам са било ким“.

„Поготову не са онима који користе јефтине денунцијације о сорошевским виђењу проблема, организације са којом никада нисам имао никакав контакт“, нагласио је Костић.

„Српска академија наука и уметности и њени чланови појединачно нису ћутали о Косову и Метохији – питање је само да ли неко то жели да види. Или прочита… А има доста и да се види и да се прочита“, закључио је Костић.

Његово Писмо уследило је пошто је Кустурица у недељу саопштио да одбија кандидатуру за чланство у САНУ, оптуживши притом председника Академије за мешање у процес избора нових чланова.

(Данас, 1. 3. 2021)

Емир Кустурица: Костић да се пријави за полиграф

С обзиром на то да постоје основане сумње да председник САНУ Владимир Костић говори на телевизији оно што касније побија у приватном и јавном дискурсу, а највише у писму упућеном мени, предлажем да се пријави надлежној институцији и да иде на полиграф – поручио је за „Новости“ редитељ Емир Кустурица, одговарајући на реаговање председника САНУ поводом редитељевог јавног захтева да се његово име уклони са списка кандидата за чланство у Академији.

Костић је претходно упутио отворено писмо Кустурици у којем је, између осталог, навео да није тачно да је он тражио да славног редитеља за чланство у САНУ кандидује Одељење за језик и књижевност, уместо новоствореног Одељења за уметност.

(Вечерње новости/Искра, 1. 3. 2021)

Наслов и опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

 1. Стари храст

  Стари сам храст
  Раст’о у оскуђу крша
  Загушен шикаром
  Брањен трњем брата глога
  Појен ријетким кишама
  Пречесто без ручка
  И без вечере

  За доручак
  Зраци Сунца са Истока
  А Земља, мајка к’о мајка
  Што има, она ми да
  Треб’о ми орлов вијек
  Гмизавице и пузавице
  Да надрастем

  Ни данас
  Немам много
  Нудим вам златан жир
  И себе
  За Бадњак
  Кад Божић
  Приђе

  Момчило

 2. Мило Ломпар је професор, научник и озбиљна фаца. Његова, сад већ легендарна студија „Дух самопорицања“ изазвала је прави потрес у вечно устајалој и усмрђеној идеолошкој баруштини, познатијој као крато-комунистички кадилук. Зато професор мора да припази на ове љубитеље латино америчких слободарских традиција, не треба да их пушта у своје друштво….

  7
  2

Оставите коментар