Коста Чавошки: САНУ већ организује расправе на тему КиМ

О апелу Матије Бећковића да се цела САНУ изјасни о проблему Косова и Метохије, став износе академици Предраг Пипер, Милован Данојлић и Коста Чавошки

Након видео-апела академика Матије Бећковића, у коме тражи да се САНУ изјасни по питању Косова и Метохије, Спутњик је питао Бећковићеве колеге академике шта мисле о његовом предлогу.

Матија Бећковић: Цела САНУ да се изјасни о Косову и Метохији

Предраг Пипер: Косовска битка још траје

Питање Косова и Метохије толико је важно да Српска академија наука и уметности мора имати став о томе, а сам став мора бити или већински, или јединствен јер Косовска битка још траје – и у медијима и на Кошарама.

Овако академик Предраг Пипер објашњава захтеве да се највиша српска академска институција изјасни по питању косовско-метохијског проблема.

Полемику око тога треба ли САНУ да се изјашњава о проблему Косова и Метохије у јавности је покренуло видео обраћање академика и песника Матије Бећковића, који је рекао да је неопходно рашчистити који је став САНУ – да ли онај који је неколико пута изрекао председник САНУ Владимир Костић или је то само његово лично мишљење.

Предраг Пипер: Изјаве председника Владимира Костића веома штете угледу САНУ

 

Ако је став САНУ антисрпски, онда Академија више није српска, каже академик Пипер.

„Нека се види је ли Академија српска или није. Ја верујем да јесте. Није ми пријатно ово да кажем, али наш је задатак, и ваш и мој, да бранимо Косово на сваком месту. Косовска битка још траје – и на телевизији, и у новинама, и на Кошарама“, наводи он.

Милован Данојлић: Да није САД, Срби и Албанци нашли би решење проблема

Уз напомену да живи у туђини и да је само обичан члан САНУ, песник Милован Данојлић сматра да се, како каже, неке ствари подразумевају.

„Овде није у питању однос према КиМ, то је нешто што је део наше свести, наше историје, не знам шта бисмо о томе уопште разговарали. Мислим да је у питању однос не само Академије, него целе наше јавности која не жели да каже, не сме да каже и не види да је део наше територије окупиран“, каже он и именује окупатора – Америку.

Милован Данојлић (Фото: Novosti.rs)

„Само је она ту једини фактор и ово је питање односа сваког човека и сваке институције према окупацији. Зна се шта је нормалан однос у стању када сте окупирани, зна се шта је ћутање, а зна се и шта је сарадња са окупатором. Без окупатора, проблем Косова не постоји, или би постојао, па бисмо га решавали са Албанцима у непосредном контакту и тражили неко решење“, децидан је Данојлић.

Коста Чавошки: САНУ већ организује расправе на тему КиМ

Академик Коста Чавошки напомиње да је, као члан Одбора за српско питање САНУ и секретар Одбора друштвених наука организовао научни скуп о сецесији, са посебним освртом на сецесију Косова и Метохије. Добар део учесника скупа био је критички настројен према томе што Србија уопште води разговоре са политичким представницима косовских Албанаца.

„То је, дакле, био критички став једног броја учесника и то је био симпозијум, који је организовала САНУ. По мом суду, то је показатељ какав однос Одбор за српско питање има према Косову и Метохији“, каже Чавошки.

Коста Чавошки (Фото: Прес центар)

Полемика око тога треба ли САНУ да се изјашњава о проблему Косова и Метохије не смирује се откако је председник САНУ Владимир Костић прошле године поновио став први пут изречен пре шест година да је у овом тренутку једина политичка мудрост на који начин, са елементима достојанства, напустити Косово, јер „ни де факто ни де јуре није у рукама Србије“.

„Оно што је председник Српске академије наука и уметности не једном изјавио о Косову и Метохији постало је нека врста магичне коцке. Неки као и он сам сматрају да је то његово лично мишљење на које он има право, а други да мишљење председника Српске академије наука и уметности не може бити лично“, каже Бећковић у свом обраћању.

Никола Јоксимовић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 24. 2. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

3 replies

 1. Шта то значи – већ организује расправе? Па и Костићева изјава је нека врста (или део) расправе. К.Ч. се невешто брани, и тиме се сврстава у (вечите) „расправљаче“, уместо да је јасно и децидно рекао да је Костићева изјава издајничка и да он мора да сноси последице те изјаве. Можда и правне, што би један правник угледа К.Ч. морао да зна. И да иницира. Све је то минимум који се могао очекивати од једног правника, члана САНУ и патроте, каквим се он већ годинама представља и самог себе промовише.

  12
  1
 2. Да, академик Чавошки је објаснио шта је радио Одбор, али је јавност, рекло би се по бројним прозивкама, очекивала његов лични став, као правника, речитог, гласног и борбеног човека и прононсираног родољуба. Није у питању начелни однос према важности КиМ за српски народ, већ сасвим конкретан став о целовитости државе и њеној суверености.
  Академик Данојлић је баш оптимиста у погледу могућности да се Срби и Албанци сами споразумеју! У свему је наравно јасна улога САД, а и других, али ипак треба имати на уму да су Албанци то што су чинили и чине обично започињали сами, а настављали уз туђу помоћ!

 3. SANU je intelektualna elita stvorena za potrebe titoizma i ni de fakto ni de jure nije u korist Srba. Zato su prespavali sve od njegove smrti, jezičku revoluciju, globalizam, raspad Jugoslavije, probleme Srba i Srbije, sankcionisanja i bombardovanja, a “ideje” za svoj opstanak umakanja keksa u čaj za carsku apanažu nalaze u okup-kolon ideologijama i planovima.

  Stoga u ovom trenutku jedina politička mudrost na koji način, sa elementima dostojanstva zatvoriti SANU i osnovati СРПСКУ АКАДЕМИЈУ НАУКА и СРПСКУ АКАДЕМИЈУ УМЕТНОСТИ

  5
  1

Оставите коментар