Матија Бећковић: Цела САНУ да се изјасни о Косову и Метохији

Придружујем се академицима Пиперу, Тешићу и Данојлићу. Оно што ја мислим о Косову и Метохији свима је познато и то нећу понављати, рекао академик Бећковић у видео-поруци

Матија Бећковић (Фото: Sputnik/Дејан Симић)

Академик Матија Бећковић објавио је видео-поруку у којој каже да Српска академија наука и уметности треба да саопшти свој став о најважнијем и најактуелнијем питању Србије и српске нације – Косову и Метохији.

Позив Академији да се изјасни о Косову реакција је Бећковића на недавне изјаве председника САНУ Владимира Костића и полемике у јавности око тога.

Подсетимо, Костић је још пре шест година изјавио да је у овом тренутку једина политичка мудрост на који начин, са елементима достојанства, напустити Косово, јер „ни де факто ни де јуре није у рукама Србије“. Он је са истим ставом излазио у јавност више пута после тога што је било повод за бројне расправе и осуде у јавности које су кулминирале и протестом.

Удружењу језика и књижевности Српске академије наука и уметности

Поштоване колеге.

Придружујем се академицима Пиперу, Тешићу и Данојлићу.

Оно што ја мислим о Косову и Метохији свима је познато и то нећу понављати.

Оно што је председник Српске академије наука и уметности не једном изјавио о Косову и Метохији постало је нека врста магичне коцке. Неки као и он сам сматрају да је то његово лично мишљење на које он има право, а други да мишљење председника Српске академије наука и уметности не може бити лично.

У сваком случају, то мишљење је изашло у јавности на противљења и одобравања, изазвало је полемике и петиције. Било је повод за прве демонстрације у 150-годишњој историји Српске академије наука и уметности. А што је најбитније, произвело је недоумице шта је став Српске академије наука и уметности о Косову и Метохији, том најактуелнијем и најважнијем питању Србије и српске нације.

Да бисмо били начисто неопходно је да се Српска академија наука и уметности званично изјасни и у овом пресудном часу онлајн и офлајн саопшти свој став, односно да се изјасне сви њени чланови, јер су се Председништво и Извршни одбор већ немушто изјаснили.

Ако то не учини Српска академија наука и уметности, Одељење језика и књижевности не би смело да ћути и јавност остави без свог јасног и недвосмисленог одговора.

С поштовањем
Матија Бећковић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 24. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

 1. Костић је још пре шест година изјавио… и ево, академик Хоћко-Нећко муњевито реагује. Свака част.

  19
  2
 2. „Косово је небеско решење српскога питања и зато се ни по коју цену не сме попустити, и пасти најниже тамо где смо се попели највише”! М. Бећковић

  Довољно је видети, у Војном музеју, на Калемегдану, само(!!!) неколике фотографије српских бораца након преласка Албаније – једна фотографија садржи, живог, нагог, мушкарца са 27 килограма, костију и коже (sic!) – и њихово полагање у море, ту гробницу Плаву, па да никоме, часном и нормалном – у топлини и сјају просторије из које говори, умотан у памук цивилног одела, сигуран и заштићен, наследивши оно што је крвљу и животима, страдалништвом, плаћено – не падне на памет да изјави тако нешто као што је превалио преко језика председник САНУ, В. Костић.

  КиМ су најмање питање живих људи, колико мртвих, посебно нерођених, наших потомака. Србија је постала ратничком земљом, а народ ратничким, не зато што су тако хтели, бирали, већ што их је историјски жрвањ силом притисао и покушао самлети. Кад није једна земља сељака на брдовитом Балкану устукнула пред далеко већом опасношћу и силом, какав комфор, убеђење, утилитарност, елитизам, индивидуализам, терају поједнинца на такву лудост, негацију читаве нације, њене историје, бивства.

  То лупетање, па још академијско, о рату, разарању, погибијама, уколико разложно, истинито, праведно и правно, законски, поштујући највеће одредбе највиших институција света, затим своје сопствене, заступате став да је Космет Србија, и ништа више, нити мање, од тога, је толико отрцано и уличарско да сваки просечно образован човек види једино, у таквим потезима, чин издаје.

  На шта би личила Србија и српски народ да се тако нешто догоди, као што је унутрашње признање нарко-терористичког пројекта Запада, тзв. Косова, за државу, осим на лешину, стрвину, коју би све светске хијене развлачиле и кидале, како би стигле, и умеле. Ко би имао промил поштовања и разумевања за такав народ: постало би обичајно вршити неправду надаље према њему, јер неправду сами прихватају и чине саморазумљивом, а његова права постала би бестежинска јер су их се сами одрекли.

  И то ширење страха, дефетизма: па зашто В. Костић не замери Израелу, и Јеврејкама, у коме је војни рок обавеза свих, па и лепшег пола. Уместо да шетају кучиће, налакираних ноктију, голих ногу, испијају кафе и граде каријере, тргују својим телом зарад материјалне сигурности, оне пролазе строге и темељне војне обуке, јер национ је то најсветије без чега све друго нема смисао: ни живот сам, ни породица, ни морал, ни наслеђе, ни уметност, ни наука… У српској стварности, било шта да се пита, а да се тиче колективитета, као ђуле биће испаљен одговор у питаоца: гледам, само, себе, своју породицу, свој проблеме, остало ме се не тиче.

  Коначно, какво је то право да се неко одриче нечега над чим нема тапију, власништво, посебно не суштине једног народа. Као да се неко одрекне звања професора, професије, пензије, места председника САНУ, имовине, уштеђевине, породице, пријатеља… самог В. Костића. На шта би то личило, осим на бунило, дакако многоструко нижег реда него одрицање од државе, нације, кутлуре, материјалног аспекта покрајине, и на крају метафизике косовско-метохијске…

  43
  2
 3. Postovani pesnice,
  Eto, Kosovo, to „grdno sudiliste“ dovede i SANU pred sud narodni…
  Ocekivalo se da Vi saopstite svoje misljenje o recima Vaseg predsednika. Naravno, bilo bi uputno da to najpre bude unutar Akademije. Posle razjasnjenja o tome u samoj Akademiji, zeleli bismo da cujemo stav cele SANU, pa i Vas licni stav o razgovoru na temu Kosmeta medju vama, akademicima.Vi ste jedan od stubova Akademije i ocekivano je da doprinesete da se odbrani integritet i ugled Akademije.
  To sam ocekivala od Vas. A Kosovo ne damo.To je izvesno.

  15
  4

Оставите коментар