Београд: Драгољуб Симоновић првостепено осуђен за паљење куће новинара Милана Јовановића

Бивши председник општине Гроцка првостепено осуђен у Другом основном суду на четири године и три месеца затвора због подстрекавања на паљење куће Милана Јовановића

Драгољуб Симоновић (Фото: Јутјуб/Снимак екрана)

Драгољуб Симоновић, бивши председник општине Гроцка, данас је првостепено осуђен  у Другом основном суду на четири године и три месеца затвора због подстрекавања на паљење куће Милана Јовановића, новинара портала „Жиг инфо“, у децембру 2018. године.

Уз Симоновића за организацију и паљење куће новинара Милана Јовановића на четири године првостепено је осуђен Владимир Михаиловић, док је Александру Маринковићу као извршитељу према првостепеној осуди одређена казна од четири године и три месеца.

Свима се у казну урачунава време проведено у притвору. Материјална штета процењена је на више од четири милиона динара.

Судија Славко Жугић је приликом образложења одлуке навео да може постојати разлика између висине материјалне штете и права на накнаду материјалне штете.

„Право на дом је једно од основних људских права и само тај критеријум, односно последица, довољан је да се ово дело сматра тешким делом“, истакао је.

Судија је рекао и да је током поступка прошао „трновит пут“ и да је опструкцију доживљавао све време, подсетивши на бројне случајеве када су одлагана рочишта због болести, годишњих одмора и слично.

„У завршници поступка опструкција је била највећа. Моје мишљење је да је одбрана деловала као екипа“, навео је судија, а у том тренутку су адвокати окривљених заједно с Симоновићем напустили салу.

„Тражити изузеће целог суда без иједног озбиљног разлога највећи је показатељ слабости одбране. Због вређања моје части и части суда покренућу одговарајуће поступке“, истакао је Жугић који је подсетио да су адвокати одбране рекли да „судија ради по налогу председника државе“.

Жугић је додао да није задовољан ни што је оштећени Јовановић често говорио у медијима.

У пресуди, навео је судија, не наводи се да је Милан Јовановић оштећен као новинар, већ као грађанин.

Тужилац: Мала победа институција

Тужилац Предраг Миловановић рекао је да треба сачекати коначну одлуку и да је завршено тек прво полувреме.

„Негде сам ја као поступајући тужилац задовољан, у неким сегментима нисам. Чини ми се да је ово мала победа институција, морамо наставити даље да се боримо за институције, надам се да сам ја делом томе допринео“, рекао је он.

Предраг Миловановић, заменик тужиоца у Другом основном тужилаштву (Фото: Срђан Илић)

Како је додао, нада се да се овакав поступак више никада неће поновити.

„Жалићу се на пресуду у погледу кривичне санкције, тражио сам строже казне и за Симоновића и друге окривљене. Ја ћу тражити сигурно максималну казну затвора“, навео је Миловановић.

Након изречене пресуде Јовановић се захвалио свима на донирању средстава за обнову куће и пожелео да нико не доживи такву судбину.

„Здравље моје супруге је много нарушено, постала је срчани болесник лечи се на неуропсихијатрији, није више иста особа после паљења куће. Ниједну ноћ није преспавала. Ја сада живим и радим под полицијском заштитом 24 сата. Поред њих се осећам доста безбедно, а ја бих желео да нико од вас ту заштиту нема и надам се да ће ова пресуда допринети слободи медија“, изјавио је Јовановић.

Матић: Постигнут нетипичан успех за овакав случај

Председник Комисије за истраживање убистава новинара Веран Матић изјавио је да је задовољан пресудом и да је у овом тренутку учињено највише што је било могуће.

„Судија је један од хероја који је успео да се избори с оволиком опструкцијом током суђења и важно је да је то рекао и да ће затражити правним путем сатисфакцију због свега што је доживео током суђења“, рекао је Матић истичући да су постигнути нетипични успеси за овакве случајеве.

„Полиција је брзо дошла до имена налогодаваца и извршитеља, брзо је написана оптужница. Судија се сусрео с много опструкција и после две године ипак имамо пресуду која је заснована на доказима“, додао је он.

Подсетио је и на неуспех у решавању случаја Жељка Маторчевића.

Председник Независног удружења новинара Србије Жељко Бодрожић је рекао да је Јовановић без обзира што је пензионисани полицајац показао како се брани професија новинара.

„Зато је Милан Јовановић победник. Ја се надам и да ће Жељко Маторчевић дочекати правду и да ће Апелациони суд појачати казне јер је непобитно доказано да им је био угрожен живот и да је план прошао без људских жртава“, навео је Бодрожић.

Председник Удружења новинара Србије Влада Радомировић је истакао да је ово добра порука за све нас и да показује да држава, кад хоће, може да заштити новинаре.

„И да треба да будемо јединствени. Жао ми је што је случај Маторчевић неразјашњен, јер да је то учињено не би дошло до напада на Јовановића”, рекао је Радомировић.

Позвао је државу да нађе убицу Милана Пантића и одговорне за убиство радника РТС.

Подсетимо, тужилаштво је на изношењу завршних речи тражило најстрожу казну од осам година затвора за Симоновића, а одбрана ослобађајућу пресуду.

Адвокати Драгољуба Симоновића су у завршној речи оспоравали став јавног тужиоца са претходног рочишта да је мотив бившег председника општине Гроцка био то што је Јовановић писао критичке текстове о њему. Одбрана је навела да Јовановић „по њиховој дефиницији“ није новинар.

Милан Јовановић и Веран Матић на изрицању пресуде Драгољубу Симоновићу (Фото: Срђан Илић)

И сам Симоновић је истакао да тужилац „покушава да докаже недоказиво“ – да је његов мотив било Јовановићево извештавање.

„Да ли је ико видео било који текст Јовановића који је написао о мени, а који би сугерисао да бих због тога био љут? Такав текст не постоји“, рекао је Симоновић, додавши да је тек пошто је оптужен почео да „проучава“ текстове на порталу „Жиг инфо“ и да подноси тужбе против новинара и уредника.

Његов адвокат Ивица Вуковић рекао је да се тужилаштво „водило вољом врха полиције“ како би Симоновић, који је у сукобу са челницима полиције, био на оптуженичкој клупи, али да су се тој хајци придружили и медији.

Током суђења запамћене су и претње тужиоцу –  Симоновић је јавно претио у судници, тврдећи да ће се позабавити његовим радом и „да он можда више и не буде тужилац“.

Кућа новинара Милана Јовановића запаљена је 12. децембра 2018. године, након што су на гаражу која се налази у дворишту непознати нападачи с капуљачама на глави бацили два молотовљева коктела.

У пожару је осим куће од 200 квадрата и гараже изгорео и аутомобил. Новинар и његова супруга су успели да се спасу тако што су побегли кроз прозор. Јовановић је после те ноћи изјавио да иза напада, због његовог новинарског истраживања, стоји Симоновић који је то одбацио.

Друго основно тужилаштво оптужницом је теретило бившег председника општине Гроцка Драгољуба Симоновића да је подстрекивао остале оптужене да запале имовину Милана Јовановића, а на терет му је стављано кривично дело „тешко дело против опште сигурности”.

Симоновић је у септембру 2019. на питање судије да ли се осећа кривим по тачкама оптужнице, одговорио је: „Апсолутно не, у целости”.

Оптужени за организацију и паљење куће – Владимир Михаиловић, Игор Новаковић и Александар Маринковић –  рекли су да признају кривицу „у једном одређеном делу“ и да, као ни Симоновић, не признају захтев за накнаду штете.

Певачица Бојана Цветковић Шијацки, која је помагала током паљења куће новинара, закључила је споразум о признању кривичног дела као помагач у подметању пожара, на основу ког је осуђена на шест месеци кућног притвора, уз ношење електронске „наногице“ и новчану казну од 50.000 динара.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Инсајдер, 24. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар