Фигаро: Политички избор новог патријарха

Да би обезбедио континуирану подршку (Цркве), Вучић је лично водио кампању, посећујући епархије, али и путем контролисаних таблоида, пише француски лист

Патријарх Порфирије (Фото: ФоНет)

Српска православна црква (СПЦ) данас бира новог патријарха, а избор се одржава у контексту дубоких унутрашњих притисака са врха државе, оценио је париски лист Фигаро.

„С обзиром на утицај Цркве, за (председника Србије) Александра Вучића је пресудно да 46. патријарх буде послушан. Флексибилност (новог патријарха) је од суштинске важности приступу (решавања) питања Косова“, навео је данас лист.

Фигаро додаје да Вучић „не крије своју подршку подели територије и територијалној размени, али је такву идеју Свети синод одбацио 2018. године са уверењем да би то угрозило српско становништво и очување православног наслеђа“.

Париски лист пише да се од 2018. године Вучић изборио за наклоност патријарха Иринеја и многих епископа који сада прихватају идеје власти.

„Да би обезбедио континуирану подршку (Цркве), Вучић је лично водио кампању, посећујући епархије, али и путем контролисаних таблоида, у којем се критикују ‘издајници у служби западних снага’“, навео је лист.

Према наводима Фигаро, једна од „омиљених мета“ таблоида је епископ дизелдорфски и целе Немачке владика Григорије, који отворено критикује садашњи режим, залаже се за екуменски дијалог, а има подршку и ван редова верника.

С друге стране, струја коју предводи владика бачки Иринеј широко се промовише. „Осумњичен за финансијске малверзације и познат по својим ретроградним ставовима о многим темама, њему помаже његов ученик, митрополит љубљанско-загребачки Порфирије“, наводи Фигаро.

Париски лист цитирао је професора Родољуба Кубата који је рекао да се политичка моћ није толико „брутално мешала у црквена питања“ чак иако су сви раније именовани патријарси имали „благослов“ државе.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 18. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар