Генералу Момчилу Перишићу три године затвора за шпијунажу

Након више од 18 година, некадашњи начелник Генералштаба осуђен првостепеном пресудом због одавања тајних војних података и докумената о безбедности СРЈ, тј. Косова и Метохије

Момчило Перишић (Фото: З. Анастасијевић)

Виши суд у Београду осудио је данас некадашњег начелника Генералштаба, пензионисаног генерала Момчила Перишића на три године затвора због шпијунаже, односно одавања тајних података службенику амбасаде САД у Београду Џону Нејбору.

Поред Перишића, осуђени су и Миодраг Секулић и Владан Влајковић на по годину и по дана затвора због одавања војне тајне.

Судија је током читања пресуде рекла да је Перишић крив, јер је 14. марта 2002. године у ресторану „Шарић” на Ибарској магистрали предао тајне војне податке Нејбору, који су код њега касније пронађени.

У питању су војни подаци и документа о безбедности СРЈ, Косова и Метохије…

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Такође у Перишићевом кабинету у Влади Србије пронађени су дискови са поверљивим војним подацима, на којима су били снимљени састанци колегијума Начелника Генералштаба током 1999. године.

Перишић је у време хапшења 2002. године био потпредседник владе. Ово је прва првостепена пресуда у овом случају, након више од 18 година од покретања поступка, још 2002. године.

На њу и одбрана и тужилаштво имају право да уложе жалбу Апелационом суду у Београду. Иако се комплетно суђење одвијало без присуства јавности ради заштите војних и државних тајни, јавно је данас објављена у згради Специјалног суда.

Перишић је присуствовао објави пресуде, а након објаве дао је кратку изјаву новинарима у којој је поручио да ће се борити да одбрани своју част, као што се борио за одбрану своје земље и на фронту и у Хагу.

Иначе, суд је јавност искључио на почетку суђења на захтев тужилаштва, а ради чувања тајности података, иако се одбрана оптужених томе противила. Поступак за „шпијунску аферу” покренуло је некадашње војно правосуђе у марту 2002. године, али се Перишић тада позвао на посланички имунитет.

Момчило Перишић на дан изрицања пресуде (Фото: Танјуг/Сава Радовановић)

Поново је активиран 2004, али је већ наредне године прекинут због Перишићевог одласка у Хашки трибунал, где му је суђено за ратне злочине, што је окончано 2013. године ослобађајућом пресудом.

Поступак за шпијунажу је поново активиран 2014. године. Перишић је ухапшен 14. марта 2002. у ресторану на периферији Београда, под сумњом за „одавање поверљивих информација америчком обавештајцу Џону Нејбору”, који се тада позвао на дипломатски имунитет.

Поступак је првобитно вођен пред војним правосуђем, које је у међувремену укинуто, и сада је пред кривичним одељењем Вишег суда у Београду, преноси Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 5. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Издаш државу она те тужи и да ти три године затвора,браниш државу од окупатора они те туже и добијеш тридесет година затвора,поштено као на вашар.

    12
  2. … (преторијанску) гарду (уличара), кад другачије више не можеш да је заштитиш, сместиш на најсигурније место – у притвор/затвор. И то прогласиш за борбу против криминала.

    4
    1

Оставите коментар