Епископ Игнатије: Хвала Богу да су на власт дошли Вучић и људи који осећају потребу да Црква и држава сарађују

Хвала Богу да сада људи који су дошли на власт, Вучић и читава гарнитура младих људи, осећају ту потребу. Виде се та дела и ја сам захвалан, рекао епископ браничевски

Александар Вучић и епископ Игнатије (Мидић). Извор: Курир

Епископ браничевски Игнатије поводом завршетка изградње храма Светог Саве и откривања споменика Стефану Немањи захвалио се председнику Србије Александру Вучићу и његовим сарадницима што су препознали потребу за овим светињама, те добру сарадњу са црквом.

„Ко се од добронамерних људи не би радовао завршетку храма Светог Саве и подизању споменика Стефану Немањи, посебно ја као владика. Колико смо година и деценија чекали завршетак храма Светог Саве. Хвала Господу да су дошли људи који схватају потребе да се та дела заврше, без обзира, то остаје будућим генерацијама и показује наше корене и основе. Ми смо европски народ, нисмо тек пролазници. Посебно је важан споменик Стефану Немањи, односно Светом Симеону, пошто је за њега везано оснивање српске државе. Темеље државе, коју и данас одржавамо, поставио је Свети Симеон. Добро је то спајање. Храм Светог Саве и споменик Светом Симеону су симболика сарадње цркве и државе. За добро људи је да сарађујемо. Хвала Богу да сада људи који су дошли на власт, Вучић и читава гарнитура младих људи, осећају ту потребу. Виде се та дела и ја сам захвалан. Да им господ да здравља“, рекао је епископ браничевски Игнатије.

Он је оценио да се Србија подизањем ових светиња вратила својим коренима и темељима, раскинула са титоизмом и југословенством.

„На коренима и чврстим темељима нашег идентитета зидамо, идемо даље, а не на нечему што је било катастрофално, не само за Србе већ и остале народе. То је процес. Народ је сазрео и сада избацује из својих редова те људе који су носиоци власти. На неки начин имамо хармонију државе и цркве, никада то не може буде потпуно јер увек има оних који другачије мисле, али имамо консензус да је то добро и да тако треба наставити“, закључио је епископ браничевски Игнатије.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Centralmedia/Курир, 5. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

5 replies

 1. Није оно споменик Немањи, већ је Вучић себи дигао споменик, Игњатије! И о којем споменику Светом Симеону говориш, кад он држи мач уместо крста? Па и њега не држи као што се држи мач, него као неку летву, Боже ме прости. Окренуо га у Небеса! На кога? Светац диже мач на Небеса! Сачувај нас Боже! И таквих владика, и онаквих владара.

  22
  2
 2. Njih dvojica kao dva brata rodjena. Slicno slicno trazi. Izdajnika dva. Jedan izdao drzavu i narod a drugi crkvu, veru i narod. Kukala im majka, bolje da se nisu ni rodili sta ih ceka kad im duse napuste tela. Ipak cenim da ce ovaj vladika otpadnik gore proci.od ovog nepomenika bezboznog jer izdao je direktno Hrista Boga a Njegov sluga i pastir je bio.

  8
  1
 3. Више нисам сигуран да Блер саветује само Вучића. А ви?

  И шта велиш Бебо? Хоћемо ли још дуго ову кооперацију звати хармонија?
  Хоће ли час sinфоније тек доћи или је већ дошао?

  https://stanjestvari.com/2021/02/06/protojerej-matija-matejic-kolovodje-razaranja-svetosavske-crkve/

  8
  1
 4. @Суводолац
  Сачувај нас Боже таквих србомрзаца!

  1
  1
 5. Постоји извесна тајна, дубоко скривена веза између ове двојице гротескних протагониста нашег трагичног доба.
  Вучић је Светом Симеону Мироточивом избио крст из руке (не би ли Светитељ, са мачем, некако више личио на њега, ауторитарног), а Мидић је своју унијатску „теологију“ засновао на негацији Крста Христовог и, отуда, богатство светоотачког и светосавског предања заменио својим неподношљивим филозофирањем.
  Није незамисливо, ако би се Вучић питао, да би овај подвижник обезкрстовљености могао, по Божијем допуштењу, да заседне на највиши трон…
  Молимо се Богу да то не допусти јер би последице такве авантуре биле несагледиве…

  7
  1

Оставите коментар