Вечерњи лист: Због притиска ЕУ и Америке Кинези не улазе у ријечку луку

Хрватска је могла да одабере кинеску понуду упркос противљењу својих западних савезника или да поништи конкурс

Фото: Морски.хр

Лучка управа Ријека поништила је 20,5 милијарди куна (2,73 милијарди евра) вредан конкурс за концесију на Загребачкој обали иако су стигле две обавезујуће понуде и то светских играча у управљању лукама, пише данас загребачки Вечерњи лист.

Како преноси Хина, проблем је било то што је једна понуда, и то најбоља, стигла од конзорцијума кинеских компанија.

Према информацијама Вечерњег листа, притисак САД и ЕУ на Хрватску да 50-годишњу концесију за контејнерски терминал у ријечкој луци не добију Кинези био је велики.

САД и ЕУ не желе због стратешких разлога Кинезе у ријечкој луци. Одлука о конкурсу за концесионара на Загребачкој обали стога је дуго одмеравана и одлагана.

Хрватска је могла да одабере кинеску понуду упркос противљењу својих западних савезника или да поништи конкурс. Према информацијама Вечерњег листа, могућност да се одабере друга, неповољнија понуда није узимана у обзир.

Управни одбор је одлуку о поништењу конкурса донео још у среду, али је та вест прошла готово незапажено због земљотреса који је погодио централну Хрватску.

Лучка управа није навела објашњење зашто је конкурс поништен, навела је само да је Управни одбор донео одлуке о поништењу поступка давања концесије и о започињању новог поступка.

Наведено је и да је одлука донета једногласно и у пуном саставу, с девет чланова. Додаје се да ће Лучка управа Ријека у најкраћем могућем законском року започети нови поступак давања концесије за развој, пословање и управљање контејнерским терминалом Загреб Deep Sea.

Нови конкурс ће се бити спроведен јавним прикупљањем понуда у отвореном поступку који ће трајати 35 дана од објаве обавештења о намери давања концесије, пише Вечерњи лист, преноси Хина.

Опрема: Стање ствари

(Вечерњи лист/Бета, 2. 1. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар