Бодо Вебер: Коначни споразум Београда и Приштине створиће jедно ново Косово

Према оцени аналитичара у берлинском Савету за политику и демократизацију у 2020. години је дефинитивно поражена опасна идеја о размени територија

Бодо Вебер (Фото: Весна Анџић/РФЕ/РЛ)

Аналитичар у Савету за политику и демократизацију у Берлину Бодо Вебер изјавио је да у овој години очекује право ресетовање дијалога и верује да ће, како је рекао, „коначни свеобухватни споразум створити једно ново Косово, где ће српска и албанска заједница за почетак живети мирно једна поред друге”.

Вебер је у интервјуу за Косово онлајн рекао да је на једној страни, 2020. година била још једна изгубљена година у дијалогу, у смислу да последње три и по године нема правих преговора о коначном споразуму, преноси Танјуг.

Са друге стране, 2020. је била година у којој је, према оцени Вебера, „дефинитивно поражена опасна идеја о размени територија”, која би, према његовом мишљењу, „једино удовољила личним интересима два председника и неколицини неодговорних представника Запада”.

Вебер сматра да би та идеја довела до колективног егзодуса Срба јужно од Ибра, а да би север Косова и Метохије завршио у, како је рекао, „некој аутократској Србији са статусом слично Куршумлији”.

Према ставу Вебера, ресетовање дијалога треба да води до почетка истинских преговора о свеобухватном споразуму на основу принципа из 2014, за које каже да су својевремено прихваћени и од стране Београда, односно да је време мењања граница на Балкану прошло.

Вебер сматра да се Београд мора окренути реалној политици на основу чињенице да је, како тврди, највећим делом сам одговоран за губитак Косова и да фокус дијалога мора бити на нормализацији билатералних односа и обезбеђивању услова за нормалан живот Срба на КиМ.

За Вебера је чињеница да Београд, по катастру, поседује 58 одсто земљишта на КиМ „прича у духу да је Косово Србија”.

„Ја верујем да чим је успостављен првобитни оквир и принципи преговора, у које спада, а зна то добро председник Вучић, признање Косова од стране Србије у једном дужем процесу имплементације коначног споразума који би требало да се заврши уласком Србије у ЕУ, наћи ће се реална решења и за све отворене билатералне теме, укључујући и ову”, рекао је Вебер.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар