Институт за водопривреду: У зони водоизворишта у Макишу дозвољена градња

Планом детаљне регулације за Макишко поље, између осталог, предвиђена изградња стамбених, комерцијалних и привредних објеката, као и депоа будућег метроа

Радна станица Водовода у Макишу (Фото А. Васиљевић)

Планом детаљне регулације за Макишко поље предвиђена је урбанизација подручја у широј зони заштите водоизворишта, кажу у Институту за водопривреду „Јарослав Черни”, који је израдио хидротехничку студију, те додају да је у тој зони допуштена градња, уз примену стандардних техничких и додатних мера којима би се обезбедила заштита постојећег дела изворишта.

Наиме, део јавности тврди да ће усвајањем тог плана бити угрожено водоснабдевање грађана, а извршни директор Института Душан Ђурић каже да је њихова студија, која је била један од основа за израду плана за Макишко поље, у складу са важећим зонама заштите водоизворишта и да по том питању нема основа за забринутост.

Ђурић наводи да је решење о одређивању зона санитарне заштите изворишта подземних и површинских вода Београда, донело надлежно Министарство здравља 2014. године, на основу „Елабората о зонама санитарне заштите подземних и површинских вода водоснабдевања града Београда”, који је израђен у Институту „Јарослав Черни” током 2013. године.

Додаје да је тим елаборатом дат и предлог мера и ограничења унутар зона санитарне заштите, те да је у широј зони заштите допуштена градња, уз примену стандардних техничких мера и додатних мера заштите, чиме би се обезбедила заштита постојећег дела изворишта.

Као пример београдских насеља унутар шире зоне заштите београдског изворишта Ђурић наводи новобеоградске блокове 70, 70а, 40 и 45 који, додао је, егзистирају на растојању мањем од 200 метара више од четири деценије, без угрожавања квалитета воде на бунарима.

Љубиша Игњатовић: Изградњом насеља на Макишу Београд остаје без пијаће воде

Ђурић је рекао да се студија хидротехничког решења Макишког поља, између осталог, базирала и на том елаборату, као и на другим ажурираним подацима.

„Са аспекта хидротехничких решења на Макишком пољу која су била предмет ангажовања института, сматрамо да нема основа за забринутост. Део решења који се односи на успостављене границе зона на београдском изворишту, уз обавезну примену прописаних мера заштите, обезбеђује адекватан квалитет воде на бунарима”, рекао је Ђурић за Танјуг.

Навео је да доследна примена прописаних мера заштите омогућава да се простор и активности унутар зона заштите ефикасно контролишу и додао да верује да су обрађивачи Плана детаљне регулације за Макишко поље одговорно приступили његовој изради, имајући у виду све прописане мере и ограничења, те да су их се придржавали.

Планом детаљне регулације за Макишко поље је, између осталог, предвиђена изградња стамбених, комерцијалних и привредних објеката, као и депоа будућег метроа, а тај план ће се пред одборницима Скупштине града, наћи на сутрашњој седници.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 28. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар